x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Prostia are motorizare puternică

Prostia are motorizare puternică

de Dan Dumitrescu    |    14 Noi 2011   •   21:00

Gutanii din presa sportiva, persecutati de un definitoriu habar n-am, isi umplu timpul dintre doua salarii dand vantul la deal. Dand vantul la deal cu o harnicie pe care numai oamenii linistiti in capul lor o pot avea. Tema predilecta a acestor saraci a constituit-o, dintotdeauna, mis­carea fotbalistilor pe traseele unor mirobolante transferuri. Halitorii zvonurilor talambe atarnau, cu ceva timp in urma, de nume grele ale fotbalului nostru. Atunci, chiar daca te imprumutai din minciuna, nu era nici o rusine sa-i porti prin fotbalul de marca al Europei pe Hagi sau Gica Popescu, pe Belodedici sau Ilie Dumitrescu, pe Dan Petrescu sau Dorinel Munteanu, pe multi alti fotbalisti de-ai nostri. Dar greii, im­povarati de ani, s-au cam lasat la vatra. Doar Adrian Mutu si Cristian Chivu mai aduc in prezent cate ceva din povestile frumoase ale fotbalului. Mutu si Chivu par a fi ultimii mohicani care au mai punctat in retetele de succes la bursa transferurilor. Dar nici ei nu mai fac prea multe promisiuni. Piesa se apropie de ultimul act si, apoi, cortina! Dupa Mutu si Chivu, samsarii zvonurilor nu vor avea decat sansa retrogradarii in derizoriu. Un derizoriu pe care nu-l mai poti nega decat prin minciuna nerusinata.

Prostia are motorizare puternica. Penibilul nu poate constitui niciodata obstacol de luat in seama pentru navalnicii troglodirii. Iar despre frane ale bunei cuviinte nici nu poate fi vorba. Ultimul spectacol grandios oferit de victimele viselor colorate a fost cel legat de bietul Gabriel Torje. Inainte ca acesta sa ajunga rezerva la Udinese, procuratorii parati din presa ii urcasera pretul la nivelul bijuteriilor de lux ale fotbalului. Bar­celona si Realul din Madrid nu mai erau adversare doar in campionatul Spaniei. Guardiola si Murinho isi scoteau ochii disputandu-si-l pe Torje. Apoi, corida s-a intetit cand s-au inscris la licitatie Valencia si Sevilla. Dar n-a fost suficient. Inter si AC Milan s-au aruncat la pret doar pentru a-l pastra pe Torje in Italia. Intre timp, dupa cum spuneam, Torje a ajuns, din Balonul de Aur, rezerva la Udinese.

Esecul rasunator al licitatiei cu Torje nu i-a rusinat nicidecum pe capabilii din presa. Nici n-au avut timp ei sa priveasca spre musuroiul lasat in urma. Brodau la alt subiect. Ne asigurau ca, in timp ce Piturca nu-l vede pe Marius Niculae, acesta este la mare cautare in Europa. Dinamovistul era propus pentru a face cuplu cu Mutu la Cesena, sau pentru a-l scoate la lumina pe Bölöni, antrenorul lui Paok Salonic. Nu mai spunem ca Mutu, inainte de a face cuplu cu Marius la Cesena, fusese deja transferat la Milan. Minciuna prosteasca survoleaza lejer astfel de scrupule si viata ofera noi surprize. Ultima dintre acestea o reprezinta multele milioane de euro pe care italienii sunt dispusi sa-i achite pentru Tatarusanu. Si banii multi nu inseamna totul. Regia de spectacol este completata prin sucarul impresarilor, prin niste jocuri de culise in care ar fi angrenat si Victor Piturca. Bibanii, inghititori ai momelii cu pluta cu tot, baga carbuni. Baga materia prima. Motul savant al rahatului e prelucrat de specialisti. De victimele fixatiei. Matei Udrea face parte cu gratie din aceasta categorie. El scrie cum ii dicteaza nervul. Adevarul poate fi insa citit in comentariile postate de cititorii lui Udrea. Fiindca ei stiu mai bine cu cine au de-a face, ei sunt intotdeauna mai aproape de adevar si stiu bine ca prostia are motorizare puternica.

×