x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Bookfest și varianta literară a Cotrocenilor

Punctul pe Ei. Bookfest și varianta literară a Cotrocenilor

de Dan Dumitrescu    |    27 Mai 2015   •   12:22

Adriana Săftoiu s-a lansat voluminos la Salonul internațional de carte Bookfest 2015. Cea care, cu ani în urmă, figura ca gingaș Pufuleț prezidențial în recuzita cotrocenistă are de-acum nume de copertă. Fosta consilieră a decis să scoată la mezat zestrea de memorie cu care s-a ales din partajul băsist și astfel s-a-ncropit compunerea care poartă titlul ”Cronică de Cotroceni”. Mărturisesc că nu am găsit în programul meu fereasra de timp pe care s-o acord lecturii respectivei creații. Și nu regret. Fiindcă am convingerea că lectura pe proprie răspundere nu ar putea nicicum să ofere mai mult decât oferă răsfoiala publică de care beneficiază cronica de Cotroceni.

Demersul Adrianei Săftoiu forează succesul într-un timp bine ales. Atacul la Traian Băsescu, la Elena Udrea și la mulți alți abonați la fleica fostei puteri nu face decât să situeze în plasa unei ample revolte populare. Și chiar dacă în esență nu vin cu nimic nou, deoarece rechizitoriul public al fostului președinte are deja circulație folclorică, destăinuirile autoarei beneficiază de susținere populară. Fiindcă amănuntele culese din mototolirea fostelor așternuturi prezidențiale reprezintă delicii pe care galeria nu le refuză niciodată. Dar, după ce aceste delicii își vor fi consumat efectul, vor apărea cu siguranță și deconturile caracteristice divorțurilor scandaloase.

Prima întrebare care așteaptă răspuns, răspuns sincer, are în vedere perioada lungă de timp în care autoarea a ținut la sertar informațiile puse abia acum pe tapet. Dacă nu ar fi fost vorba despre lașitate, despre strategii absconse, despre conservarea unor neștiute avantaje, ne întrebăm de ce nu a fost vitează Adriana Săftoiu imediat după părăsirea Cotrocenilor. Putem presupune că a așteptat ea să se simtă confortabil într-o altă ambarcațiune a puterii. Dar o astfel de strategie comportă și ea riscuri. Pentru că orice puternică a partidului care-o găzduiește în prezent poate gândi că Adriana Săftoiu inventariază deja informații pentru o nouă carte, pentru ”Cronică de PL”.

Un alt risc pe care Adriana Săftoiu și l-a asumat este deja confirmat. Elena Udrea a vorbit despre fotografii care înfățișează ieșirea Adrianei din apartamente obscure, despre vizite la bărbații altora. Și mai zice Udrea că Adriana trăiește frustrarea propriilor neîmpliniri în relația cu Traian Băsescu. Dar, mă rog, n-avem noi ce căuta în relația dintre ele. Gelozia poate avea uneori și manifestări țățești. Mă întreb însă ce se va întâmpla dacă doamna Săftoiu va avea relații neCONVENITE și cu noul președinte. Cine va fi doamna care-i va da replică la apariția unui nou volum. Aș avea eu o presupunere. Dar deocamdată nu zic nimic. Aștept doar.
 

×