x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Când Baconschi nu se are la îndemână decât pe sine

Punctul pe Ei. Când Baconschi nu se are la îndemână decât pe sine

de Dan Dumitrescu    |    11 Aug 2015   •   14:53

Teodor Baconschi s-a livrat din nou pieței publice ca produs de larg consum. Flăcăul UE din minsterul domnului Bogdan Lucian Aurescu a scremut, în stilu-i caracteristic, un comentariu feisbucist la o fotografia pe care tânăra Anca Andrei a realizat-o lângă Gheorghe Hagi. Și de aici s-a pornit tornada, deoarece infantilismul compunerii postate pe facebook a deturnat profund sensul trăirilor care-l clocotesc pe fostul breloc al Elenei Udrea. Foarte mulți sunt cei care au tradus emanația baconschiană ca pe o alunecare gelatinoasă îndreptată împotriva lui Gică Hagi. Și, în consecință, au taxat vehement presupusa vină a maidanezului care, în loc să caute un pom, ar fi încercat să ridice piciorul lângă soclul unei statui. Eu sunt însă de altă părere. Nu cred că Baconschi a intenționat să-l atace pe Hagi. Având în vedere faptul că avem de-a face cu un pacient al dorințelor neîmplinite cred că atacul acestuia ar fi vizat-o mai degrabă pe Anca Andrei. Cea care, spre deosebire de ”mexicanca” Manuela Vulpe, s-a fotografiat lângă Hagi și nu l-a ales ca partener de fotografie pe cel ce se imaginează un fatal al diplomației erotice.

Circumstanțierea domnului Baconschi nu are în vedere doar presupusa eroare de interpretare a textului recent însăilat de acesta. Îngăduința are și alte susțineri. Consider că insomniile chinuitoare pe care i le-a creat cândva ”inteligenta, frumoasa și tenacea” Elena Udrea nu puteau rămâne fără efect.

Ele, acele insomnii, par a-l fi umplut de somn greu pe Baconschi în viața reală. Și, buimac fiind, revolta lui Baconschi la vederea lui Hagi lângă o femeie frumoasă, în timp ce el nu se are la îndemână decât pe sine, are justificare. Deoarece culisajul manual, febril dar steril, dăunează grav... lucidității.
Î
n fine, lăsând gluma să-și facă de cap pe unde-o vrea ea, să trecem puțin și pe la temelia faptei. Și să observăm că în timp ce Hagi este, Baconschi nu este. Nu este și nu poate fi nicicând ceea ce se pretinde a fi. Între prestațiile acestui stahanovist al parvenirii și diplomației există o împotrivire ireconciliabilă. Iar dacă domnul ministru Bogdan Aurescu nu-l grațiază pe domnul Teodor Baconschi prin eliberarea din funcție, atunci cei doi nu pot fi considerați decât niște întovărășiți ai imposturii.
 

×