x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. De la șpaga betoanelor pe verticală la șpaga betoanelor pe orizontală

Punctul pe Ei. De la șpaga betoanelor pe verticală la șpaga betoanelor pe orizontală

de Dan Dumitrescu    |    28 Oct 2015   •   16:38

Capitala este de ani buni un mare șantier al marilor furăciuni. A fost o vreme în care zeci și sute de milioane de euro au uns sistemul retrocedărilor frauduloase.

Atunci au fost distruse zonele Bucureștilor de verde respirație, au fost demolate clădiri de impecabilă amprentă arhitecturală și în locul lor au fost înălțate autentice oribilități ale betonului pe vericală. Resursa de șpagă provenită din retrocedările frauduloase a fost epuizată în timp.

Dar rapacitatea infractorilor de partid și de stat nu a rămas nevitaminizată. Astfel s-a trecut de la vămuirea betoanelor pe verticală la vămuirea betoanelor pe orizontală. Din acel moment șpaga circulă prin toată Capitala cu un asurzitor zgomot de picamer.

Șantierele asfaltice persecută bucureșteanul la tot pasul și în tot timpul. Sau poate că greșesc. Nu chiar la tot pasul. Nimeni nu se atinge de cărările Bucureștilor care au darul de a ne aminti de ulițele satului românesc.

Acolo canalizarea rămâne în voia ploii, șanțurile te antrenează la săritură iar gropile conservă grijuliu istoria maidanului. Impresionanta desfășurare de forțe a șantieriștilor șpăgii vizează doar marile bulevarde și străzile mai cu pretenții.

Doar în astfel de locuri se acționează cu chitanțiere croșetate după metoda un ochi pe față, zece pe blat. Străzile sunt zgârâiate doar acolo unde n-au bube, așa încât utilajele să nu-și strice prea tare manichiura.

Apoi intervin, la fel de superficial, cei cu magiunul asfaltict. Întins în strat cât mai subțire. Pentru ca locul respectiv să reprezinte front de lucru pentru șpăgari și anul viitor.

Groparii canalizărilor sunt mult mai hotărâți. Și înfrățiți în treaba lor. Cei de la gaze strică instalații electrice, cei de la electrică perforează conductele de apă iar cei de la apă se răzbună pe conductele de gaze. Astfel își asigură unii altora abonamente pe termen nelimitat la jetul bugetar.

Efectele circulației furibunde a șpăgii pe străzile Bucureștilor devin uneori criminale. Dar această realitate de fapt nu-i deranjează nicicum pe internații menajeriei politice. Gropile ucigașe nu constituie pentru acești nemernici decât o binevenită recuzită electorală. Sictir!

×