x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei - Doar arta compromisului poate învinge înhăitările lui Iohannis

Punctul pe Ei - Doar arta compromisului poate învinge înhăitările lui Iohannis

de Dan Dumitrescu    |    28 Dec 2016   •   15:00
Punctul pe Ei - Doar arta compromisului poate învinge înhăitările lui Iohannis

Klaus Iohannis s-a transferat anevoie din vacanța de Crăciun în grețoasa-i vacanță cotrocenistă. Avea de dat un răspuns și, în consecință, imobiliarul de Sibiu a mâncat din nou la microfonul prezidențial. Propunerea privind nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh în funcția de prim-ministru a fost tratată cu refuz. Președintele a scremut cu acest prilej un text pe cât de scurt pe atât de mincinos: ”Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere”.

Faptul că orice rostire îl transpiră pe Iohannis nu mai surprinde pe nimeni. Ne-am obișnuit deja cu această comunicare telegramatică, comunicare caracteristică indivizilor care lasă impresia că ar căra bolovani atunci când se exprimă. Ne-am obișnuit și cu finalurile marcate de acel zâmbet de protocol, acel zâmbet repede parcat într-un rânjet tembel. Dincolo de aceste comicării involuntare rămâne însă minciuna ordinară pe care nu o mai putem trata cu îngăduință. Iohannis vorbește cu tupeu despre chibzuință și serviciu credincios față de patrie și popor. Dar tot ceea ce întreprinde el demonstrează contrariul. Iohannis atârnă în sforile unei încăpățânări distrugătoare. Vrea cu orice chip acea putere capabilă să-i protejeze pornirile satrapice. Iar pentru atingerea acestui scop nu refuză nicio mârșăvie. Președintele încearcă să îngenunchieze majoritățile votate prin fel de fel de înhăitări minoritare, prin fel de fel de înhăitări partinice sau instituționale.

Manevrele președintelui nu sunt neapărat câștigătoare. Iohannis poate fi învins. Dar pierderea de timp în acest război pe care el l-a generat ar aduce grave prejudicii țării și muritorilor de rând. De aceea speranțele noastre nu pot fi legate decât de arta compromisului. Reprezentanții majorității parlamentare ar trebui să cedeze pentru moment, să acționeze cu înțelepciune și să facă propuneri pentru șefia guvernului până când încăpățânarea lui Iohannis va obosi. Fiindcă avem nevoie cât mai repede și neapărat de un guvern menit să miște țara către o binefăcătoare normalitate.

×