x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Drumurile europene ale fotbalului ligist

Punctul pe Ei. Drumurile europene ale fotbalului ligist

de Dan Dumitrescu    |    18 Aug 2014   •   13:13

Podiumul Ligii 1 forţează în această săptămână şansele unei participări în grupele Champions League sau Europa League. Pariorii nu-şi permit să rişte prea mult pe mâna celor de la Astra deoarece Olympique Lyon vine în competiţie dintr-un fotbal de bună purtare. Perechile Steaua – Ludogoreţ şi Petrolul – Dinamo Zagreb par însă mai echilibrate şi mai prietenoase cu dorinţa românilor de a merge mai departe. Încerc şi eu să alimentez perspectiva unor verdicte favorabile nouă cu tot optimismul de care sunt capabil. Dar pentru reuşita unui astfel de exerciţiu ar trebui să fac abstracţie de obişnuinţele păguboase în care ne antrenăm pentru competiţiile europene.

Steaua este singura echipă cu punctaj maxim în campionat. Bune au fost şi rezultatele reuşite de echipă, până acum, în Europa. Dar nu pot să nu observ că, în plină competiţie, Steaua îşi vântură în continuare lotul cu dezinvoltură amatoricească. Nu pot să nu observ cum un accident, fie el chiar şi un accident fericit (6 – 0 cu Pandurii), poate tulbura, printr-un delir al elogiilor, atmosfera de la echipă. În aceste condiţii Costel Gâlcă trebuie să fie mai mult decât simplu antrenor. El trebuie să acţioneze cu mult tact pentru a readuce vestiarul într-un realism care condiţionează decisiv performanţa.

Petrolul, din fericire, are un lot stabil şi bine echilibrat. La găzari pericolul venea din altă parte. Este vorba despre tentaţia unor răsfăţaţi de a ridica la rang de mare reuşită supunerea unor adversari modeşti. În acest context rapidiştii s-au dovedit nişte prieteni adevăraţi. Fiindcă ei, rapidiştii, au furnizat cel mai corect tratament fuduliei degeaba. Iar remiza din meciul cu giuleştenii devine astfel cel mai bun antrenament pentru un succes al petroliştilor în meciul cu Dinamo Zagreb.

Astra combină experienţele forţate de Steaua şi Petrolul. Mă refer atât la acţiunile de completare a lotului pe ultima sută cât şi la bobârnacul primit în campionat de la botoşăneni. Dificultatea în plus pe care giurgiuvenii o au de rezolvat vizează valoarea adversarului. Misiunea lui Daniel Isăilă pare a fi cea mai dificilă. Dar nu imposibilă. Dacă nu abordează cu capul pe tăietor dubla cu Lyon, Astra are dreptul să spere. Iar dacă va avea succes, succesul ei ar fi cu adevărat măreţ.

Pariurile nu m-au tentat niciodată. Dar, făcând abstarcţie de calitatea campionatului intern, îndrăznesc să sper. Și, mai ales, îmi doresc foarte mult, suportericeşte, succesul echipelor noastre. Fiindcă drumurile europene ne-ar mai separa cumva de plictiseala cronică a campionatului intern.  

×