x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei: Inteligența de împrumut nu te ferește de gropi

Punctul pe Ei: Inteligența de împrumut nu te ferește de gropi

de Dan Dumitrescu    |    14 Sep 2014   •   12:09

Campionatul, prin cea de-a 6-a etapă a sa, ne extrage oarecum din problemele naționale ale fotbalului. Gâfâiala internă pare a fi antidot perfect în potolirea crampelor generate de meciurile oficiale ale echipelor noastre reprezentative și de posibila plecare a lui Victor Pițurcă la arabi. Dar, tocmai acum, când mahalagiii propagandei aiurea și-au înghițit jetul cu furtun cu tot, e loc de ceva adevăr mai bine cumpănit.
Tineretul lui Viorel Moldovan, după două rezultate încurajatoare, a capotat jenant în meciul cu Germania. Dacă fotbaliștii români ar fi pierdut la o diferență rezonabilă de scor, nimeni n-ar fi fost surprins. Fiindcă și diferența de valoare dintre cele două echipe este una evidentă. Dimensiunile catastrofice ale acelui 0 – 8 (rezultat oricând accidental) au fost amplificate însă tocmai de zelul inflaționist prin care propagandistul șef de la FRF, Andrei Vochin, a încercat să vopsească victoriile tineretului din meciurile cu Italia și Muntenegru. Băiatul ăsta, dornic să se revanșeze față de cei care i-au pus la dispoziție o iesle îndestulătoare, dornic să dea carate schimbărilor de la FRF, s-a grăbit să dea unor întâmplări dimensiunea durabilității. Dar nu mă mir. Când folosești în fotbal inteligență de împrumut, când consideri mausul este cel mai competent specialist din acest sport, gropile sunt inevitabile.

Numărătorul de cornere, așa cum îl numește Răzvan Ioan Boanchiș, emfaza în articolul ”Spiritul. Material didactic” ziceri de îndestulată fudulie. Nu reiau aici prea mult din delirul pretinselor competențe, din delirul pretinsei înțelepciuni. Rezum citarea doar la zicerea care se referea la ”o lecție de caracter, o lecție care, însușită și de seniori, ne poate fi de folos în Grecia”. Nu-l văd pe Victor Pițurcă omul care ”să-și însușească” de la Vochin. Pițurcă a semnat pe cont propriu victoria din Grecia. Situație în care Vochin și angajatorii săi n-au decât să-și asume roluri principale în acea poveste proverbială care, rezumată și ușor modificată, sună astfel: Cine se scoală de dimineață, cade singur în ea.
Spre deosebire de Andrei Vochin, Victor Pițurcă își vede de treaba lui. Spre deosebire de Andrei Vochin, Viorel Moldovan este un om care nu mai trebuie să demonstreze își cunoaște meseria. Iar rezultatele proaste ale fotbalului nu pot fi puse doar în cârca antrenorilor. Ele aparțin, mai degrabă, deficiențelor de sitem, sistem la care a ales să se lipească și zelosul propagandist Vochin.

×