x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. La cine au rămas cheile Roll Royce-ului anticorupție?

Punctul pe Ei. La cine au rămas cheile Roll Royce-ului anticorupție?

de Dan Dumitrescu    |    02 Mar 2015   •   12:43

Brigada artistică de agitație de la DNA generează spectacole care se vor tot mai convingătoare. Dar tocmai hărniceala epatantă cu care sunt puse în scenă aceste reprezentații creează suspiciuni. Fiindcă dincolo de scenariile de mare amploare și regiile de frumoasă coloratură capătă contur tot mai apăsat o vorbălăgeală menită parcă să ascundă incapacitatea probării faptice a corupției.

Laura mândruța Kovesi și-a bilanțat recent, protejată festiv de Klaus Iohannis, prestația din fruntea DNA. Lăutărește discursul ei a sunat bine. Dar când bilanțul a trecut de la sonoritățile propagandistice la certificatele concrete de bună purtare s-au cam spart baloanele frumos colorate.

Kovesi a vorbit despre curba ascendentă a cazurilor instrumentate de DNA, cazuri confirmate de justiție prin sentințe definitive. Nu comentez, așa cum alții au făcut-o argumentat, procentul de reușite situat spre 90 sau peste 90 la sută. Spun însă că semnificația acestor cifre nu este întotdeauna de laudă. Poți să defrișezi chiar și în proporție de peste 99 la sută lăstărișul corupției. Dar o astfel de performanță este egală cu mai nimic dacă nu reușești să dobori și câțiva falnici înrădăcinați ai marii furăciuni naționale.

Afișarea unor nume grele în anchetele DNA și reținerile acestor greuceni în arest preventiv au constiutuit, aparent, un alt suport al meritelor bilanțiere. Dar și această proptea este, în fapt, destul de cocoșată. Prea mult zgomot, prea multă afișare, prea risipit frontul de lucru și mult prea îndepărtată perspectiva unor sentințe definitive. Marile producții la hectar n-au păcălit pe nimeni așa cum nici marile promisiuni ale DNA nu au darul de a deveni credibile. Afișarea gălăgioasă a anchetelor și exagerarea întinderii lor în timp nu certifică nicicum măiestria vânătorului. Par mai degrabă lucrări menite să averizeze vânatul.

Fostul președinte Traian Băsescu afirma cândva că DNA este un adevărat Roll Royce al luptei anticoruție. A zis omul. Că nu-l durea gura câtă vreme avea cheile mărețului bolid. Laura Codruța Kovesi a preluat volanul Roll Royce-ului de la Daniel Morar. Dar, după acest schimb de ștafetă, o întrebare rămâne fără răspuns: La cine au rămas cheile?

×