x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Meciurile săptămânii în politică și în fotbal

Punctul pe Ei. Meciurile săptămânii în politică și în fotbal

de Dan Dumitrescu    |    12 Noi 2014   •   14:10

Politica și fotbalul își dispută cu cea mai a dracului îndârjire maidanul golăniilor maxime. Și cum despre valoare nici nu poate fi vorba în această confruntare cu specific local, cei doi competitori caută victoria prin cele mai jegoase rețete ale blatului. Agenții sub acoperire au de lucru mai mult ca nicidată. Partidismul de fundul curții și-a lucrat adversarul prin infiltrarea unor politruci netrebnici în structurile de conducere ale fotbalului. Fotbalul, în replică, cotonogește politica prin bateriile de galerioți care, contra-cost, se transferă din stadion în strada mare și creează scandaluri menite să compromită rostul consacrat manifestărilor publice.

Sfârșitul acestei săptămâni este marcat de două evenimente pe care le putem caracteriza ca fiind importante pentru simțirea națională. Vineri este programat un meci al fotbalului. România va întâlni Irlanda de Nord în preliminariile Campionatului European. Duminica va fi rezervată unui meci al politicii. Ponta și Iohannis intră în turul decisiv al cursei pentru președinția României. Cei implicați direct în meciurile finalului de săptămână au treaba lor și beneficiază, grație unui subiectivism justificat, de o definire proprie a victoriei sau a eșecului. Mult mai greu este pentru suporteri. Fiindcă rezultatele celor două meciuri, ori care ar fi acestea, pot avea pentru ei discurs pervers. Fiindcă deseori ne-a fost dat să constatăm că atât victoriile cât și înfrângerile au parcurs mincinos.

Românii vor avea dreptul să se bucure în cazul unei victorii a naționalei noastre împotriva Irlandei de Nord. Dar cât va dura această bucurie a suporterilor dacă fotbalul românesc, încăput pe mâna unor netrebnici, își va continua parcursul troglodit? Și rezultatul finalei din meciul politicii va aduce satisfacții acelora care-și vor vedea favoritul victorios. Dar tocmai ei, fericiții de astăzi, sunt aceia care-și asumă, în timp, riscul unor crunte dezamăgiri. De aceea cred că suporterii lucizi, ai fotbalului sau ai politicii, n-ar trebui să mai accepte anestezia unor victorii pasagere. Fiindcă ei vor avea un bun rost în viață doar dacă, între meciuri, vor deveni cei mai severi controlori ai activității de parcurs pe care o realizează echipele favorite. Altfel maidanul golăniilor maxime va strica tot ceea ce poate fi bun în viața noastră cea de toate zilele. 

×