x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Mediocritatea, elogiu nemeritat în fotbalageala răzburleană

Punctul pe Ei. Mediocritatea, elogiu nemeritat în fotbalageala răzburleană

de Dan Dumitrescu    |    14 Sep 2015   •   12:32

Mediocritatea, calificativ care în trecut ar fi reprezentat o adevărată înjurătură a fotbalului nostru, ar avea în cotonogeala actuală valențele unui elogiu nemeritat. Cooperativa și rezultatele ei mincinoase, blaturile și reciprocitățile perverse pot fi considerate acum autentice născociri de spirit dacă le raportăm la prosteala sinceră sub care defilează prezentul. Am avut de la început convingerea fermă că politrucul miniot nu va fi capabil niciodată, nici din întâmplare, să realizeze vreun mic nimic din promisiunile mărețe pe care le-a vomat în campania electorală pentru președinția FRF. Dar, trebuie să recunosc, nici n-am crezut că fostul cancelar băsist va ruina atât de repede fotbalul, aducându-l până la nivelul capacității sale de a-l înțelege.

Ultimele prestații ale naționalei au fost tare mototolite. Atât de mototolite încât i-au dat prilejul lui Iordănescu să observe că n-are cu ce, că n-are de unde. Dar această stare de fapt contează mai puțin. Bine că a scăpat zburleanca de Pițurcă, antrenor care nu prea știa ce-i supușenia. Și a scăpat la timp. A scăpat de Pițurcă după ce acesta a inventat niște rezultate care îi pot asigura nemernicului scrobit diurnele și excursia prilejuite de un turneu final. Afirm acest lucru deoarece Pițurcă avea capacitatea să inventeze acolo unde Iordănescu se rezumă doar la rugăciune. Prietenul Boanchiș afirma că Pițurcă are drept de autor asupra unor victorii pe care le-a obținut. Și avea dreptate.

Alt merit care tușează în portretul miniotului este acela al vassarizării arbitrajului. Vassarizare care i-a permis lui Sebastian Colțescu să învingă absolut golănește Steaua în meciul cu Astra. Vasarizare care-i permite lui Robert Dumitru să interzică victoria Viitorului în meciul cu Dinamo. Pot înțelege că Hagi trebuie pedepsit deoarece, prin proiectul său, umilește centrele de excelență scremute de FRF. N-am înțeles însă silința în prostie la care s-a pretat Colțescu. Să fie oare țățismele șumudice mai potrivite cu orientările răzburlene? Se poate. Ipoteza este susținută de faptul că isprava arbitrului suicidal a fost chiar și recompensată printr-o delegare europeană. Un tușier al propagandei jegoase, bine salarizate de FRF, susținea într-o emisiune de televiziune că Sebastian Colțescu a fost preferat lui Robert Dumitru deoarece ultimul a avut prestații îndoielnice. Avea dreptate. Fiindcă, după cum spuneam, Robert Dumitru s-a rezumat în furăciunea lui doar la un egal. N-a forțat japca până la victorie, așa cum a făcut-o Colțescu.
 

×