x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Parteneriatul Stanciu – Kovesi generează suspiciuni rezonabile

Punctul pe Ei. Parteneriatul Stanciu – Kovesi generează suspiciuni rezonabile

de Dan Dumitrescu    |    04 Iun 2015   •   14:37

Livia Stanciu, înalta doamnă din curtea casației și a justiției, nu mai are apretul de altădată. Deși își scrâșnește în continuare discursurile cu impetuozitatea celei pregătite oricând să sară șanțul, masca impecabilității i se subțiază înspre transparențe tot mai evidente. Cazul Mariana Rarinca i-a deranjat rău de tot fardurile, făcând din budoarul imunităților sale nelimitate zonă de colind a reproșurilor publice. Mă alătur și eu acestor reproșuri. Dar nu mă grăbesc să caracterizez achitarea doamnei Rarinca, așa cum ar fi normal, ca definitivă și irevocabilă. Fiindcă deseori ne-a fost dat să constatăm că legea, oricât ar fi ea de lege, este interpretată discreționar de dihăniile bipede cățărate prin vîrfuri de copaci.

DNA a depus la Curtea de Apel București o contestație în anulare după ce Mariana Rarinca a fost achitată. Specialiștii în drept susțin că respectivul demers ar avea susținere șubredă sau chiar nelegală deoarece el a fost făcut tardiv de... târziu. Dar, dincolo de aceaste reproșuri ale specialiștilor, acțiunea procurorilor din subordinea doamnei Kovesi generează în opinia publică și altfel de suspiciuni, mai mult decât rezonabile. Lumea se întreabă dacă o astfel de acțiune are menirea de a apăra într-adevăr ordinea de drept sau dacă sunt urmărite alte scopuri. Cum ar fi favorizarea doamnei Livia Stanciu, a doamnei Codruța Kovesi sau chiar eventualul PARTENERIAT dintre cele două, parteneriat clamat chiar de președinta ÎCCJ la bilanțul DNA. Parteneriat care a fost acuzat și atunci când DNA a decis să instrumenteze acest caz, parteneriat devenit suspect din cauza extraordinarei, nemaiîntâlnitei celerități care a caracterizat mersul anchetei.

Curiozitatea cu care sunt așteptate răspunsurile la semnele de întrebare ridicate de acest caz este pe deplin justificată. Pentru că nimeni nu poate accepta încarcerarea unor oameni nevinovați. Dar, mai mult decât atât, nu putem accepta ca adevărații vinovați să huzurească în voie și în înfrățire cu puterile din stat.
 

×