x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Steaua, o echipă tot mai enervantă

Punctul pe Ei. Steaua, o echipă tot mai enervantă

de Dan Dumitrescu    |    24 Feb 2015   •   11:45

Steaua devine o echipă tot mai enervantă. Echipa asta, desprinsă dintr-un fotbal care coboară tot mai mult spre prostia conducătorilor săi, are tupeu. Nu numai că își permite un traseu fudul prin campionatul intern, dar se mai dă în bărci și prin competițiile europene, sfidând epidemia de insolvență care a băgat în suferință mulți parteneri de parcurs. Iar o așa mostră de nesimțire nu putea să nu-i strice la cutiuța neuronală pe martorii neputincioși ai vieții. De aceea, după cum spuneam, Steaua devine o echipă tot mai enervantă.

Reacțiile manifeste față de Steaua se cer riguros diagnosticate, de la caz la caz. Reacțiile de adversitate create de competiția sportivă sunt absolut normale, sunt de înțeles. Înțelegerea, în acest caz, poate acoperi chiar și anumite exagerări câtă vreme aceste exagerări nu ating pragul nebuniei. Îngăduința nu mai are ce căuta însă atunci când reacțiile anti-Steaua nu vin dinspre adversarii declarați și vin din apropierea echipei. În judecarea unor astfel de acțiuni, fie ele perverse sau prostești, circumstanțele atenuante nu mai au ce căuta.

Ofensiva armată declanșată împotriva fotbalului stelist nu poate avea decât explicația unor comenzi defecte. Este evident că acei indivizi care caută învârteala pe lângă CSA Steaua nu au fost stârniți la treabă decât de niște puternice reflexe pavloviene. Nu poate fi vorba în acest caz nici de onoare, nici de orgoliu sportiv. Tirul susținut al trăgătorilor ministeriali nu vizează decât o singură țintă: banii lui Gigi Becali. Dacă clubul patronat de Becali ar fi fost în vreo insolvență, cum se întâmplă cu frații dinamoviști, era și la Steaua liniște ca în Ștefan cel Mare. Dar n-a fost să fie. Și, în consecință, stabilitatea financiară de la FC Steaua a inventat fel de fel de ștergători de parbrize care încă n-au aflat că gloria nu este marfă de tarabă.

George Boroi, comandantul CSA Steaua, mai sportiv prin carieră și construcție, este familiarizat cu acest adevăr. De aceea l-a stopat el pe tovarășul Talpan, juristul CSA, când acesta își aruncase pretențiile financiare spre 10 la sută din veniturile de la FC. Atenție! Din venituri și nu din profit! Fiindcă lăcomia nu are limite. Fiindcă, de n-ar fi vorba de lăcomie, cei de la CSA s-ar mulțumi și cu gloria sportivă pe care fotbalul o aduce acestei mărci care este Steaua. Iar de-ar fi vorba și despre ceva bani, ajutorul poate veni în urma unor discuții omenești, fără târâșuri prin tribunale. Această variantă este plauzibilă și mai degrabă realizabilă. Fiindcă Gigi Becali a făcut deseori dovada generozității sale.

×