x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Traian Băsescu și ultimul său jet onorific

Punctul pe Ei. Traian Băsescu și ultimul său jet onorific

de Dan Dumitrescu    |    14 Dec 2014   •   11:09

Băsescu a-mbătrânit funcțional și, în consecință, se scapă tot mai îmbelșugat. Incontinența prezidențială nu este însă una de terchea-berchea. Incontinența prezidențială are ștaif, are distincție. Revărsările cotroceniste - disimulate în ordine, grade și medalii - mimează înalta recunoștință pe care matelotul din Deal a întors-o înspre devotații săi slujitori. Iar ultimul jet onorific al președintelui are o motivație aparte. Se vede treaba că Băsescu a dorit acum, la ora închiderii, să repare anumite nedreptăți petrecute de-a lungul mandatelor sale. Și, într-o oarecare măsură, a reușit.

Cu ceva luni în urmă, perpelit de răvășitoare vibrații culturale, Băsescu a atârnat Ordinul “Serviciu Credincios” și Ordinul Național Steaua României de biografiile domnilor Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu. Acești elevați cultivatori ai ogrăzii prezidențiale și-au meritat, probabil, înalta recunoaștere. Dar abnegația nu este neapărat certificată doar de valențele intelectuale ale abnegaților. Mulți alți slujitori ai curții rămăseseră, nedrept, în afara recunoștinței prezidențiale. Iar Băsescu a făcut, în sfârșit, dreptate. I-a egalat în recunoștință pe domnii Patapievici și Liiceanu cu domnii lăcătuși, fochiști și fermieri, cu domnii tâmplari, electricieni și instalatori.

Efortul de echitate sensibilă și tovărășească la care s-a dedat Băsescu n-a fost însă cuprinzător până la capăt. Au mai rămas pe la colțuri câteva cazuri nerezolvate. Mă refer, în primul rând, la plutonul consilierilor, de unde iau un singur exemplu. Bogdan Drăgoi, tovarăș din tată-n fiu de afaceri portuare cu familia conducătoare, și-a meritat mirul prezidențial. Dar e nedreaptă trecerea în neglijență pe care o are de îndurat Adrian Rădulescu, altfel un zelos agricultor nanist. Altă revărsare oarecum pricinoasă a președintelui s-a făcut remarcată în acțiunea de pavoazare stelară a epoleților. Anghel Iordănescu, fiindcă e el mai puiuț, mai cuminte și mai nevociferant, s-a trezit și mai general decât a fost. Ilie Năstase, în schimb, a rămas ca-nainte. Fără avans prezidențial. Fiindcă, deoarece și pentru că marele tenismen a avut retururi mai neomagioase.

Deși Băsescu n-a fost prea omenos, să-l iertăm totuși omenește. Ducă-se-n drumul soartei. Ducă-se-n PeMPeul lui și în judecata din-apoia mandatelor sale.

×