x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Punctul pe Ei. Tribunele, singurul aliat cinstit al Naționalei

Punctul pe Ei. Tribunele, singurul aliat cinstit al Naționalei

de Dan Dumitrescu    |    06 Oct 2014   •   12:57

Victor Pițurcă a anunțat lotul României pentru meciurile cu Ungaria și Finlanda. Dar, surpriză! Opțiunile selecționerului nu se mai confruntă de această dată cu pornirile turbate ale turmei de contestatari. Fiindcă două dintre temele polemice de mare aplomb popular au fost rezolvate. Este vorba, în primul rând, despre convocarea lui Lucian Sânmărtean, această convocare lăsându-i în pană de reacție pe foarte mulți dintre voluntarii competențelor absolute. Al doilea motiv al tăcerii este creat de cazul Adrian Mutu. Dar despre Adrian Mutu ce să mai discutăm? Așa-zisul briliant a devenit rocă de uzură pe proprie răspundere. S-a dat la indieni și astfel le-a zburat fleica din fasole celor care se tot inventau ca simpatizanți mutiști.

Dispariția temelor majore practicate de contestatarii selecționerului nu amenință însă cu liniștea absolută. Fiindcă tema majoră care-i arde la lingurică pe acești pacienți nu este reprezentată nicicum de stricta componență a lotului. Obsesia lor, unica lor obsesie este reprezentată de Victor Pițurcă în sine. Și această obsesie ar produce reacții umorale chiar și dacă Victor Pițurcă ar avea posibilitatea să convoace o selecționată mondială, chiar și dacă Victor Pițurcă ar fi capabil să ajungă la o selecție ideală.

Marotele jurnalacilor obișnuiți să dea vântul la deal prin presa sportivă, marote acompaniate de vuietul popular, mă interesează foarte puțin, spre deloc. Obligația de a le observa are altă justificare. Anume aceea că amatorismul, acest cancer al profesionalismului, tinde să se generalizeze, tinde să devină atotcuprinzător. Birourile fotbalului și tribunele oficiale ale stadioanelor sunt populate tot mai mult cu indivizi care nici pe islazul comunal n-ar avea ce căuta. Am fost tentat să spun că respectivii indivizi n-ar avea ce căuta nici în peluzele fotbalului. Dar aș fi comis o eroare de neiertat. Fiindcă tocmai acolo, în peluze, mai întâlnești suporteri adevărați, mai întâlnești oameni care înțeleg fotbalul și știu să-l iubească. De-acolo poate veni și susținerea echipei naționale și nicidecum dinspre părelnicii care parazitează fotbalul.
 

×