x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Puzzle-ul Calităţii

Puzzle-ul Calităţii

de Robert Veress    |    27 Iun 2012   •   03:44

Oricare este adevarul Final in toata povestea asta a condamnarii si tentativei de sinucidere (?) a lui Adrian Nastase, avem de-a face cu o regie complexa si, pe cale de consecinta, cu un puzzle de calitate.

Aseara, s-a lamurit ceva si pot aseza, linistit, o prima piesa centrala de puzzle la locul ei.

Ce s-a clarificat: doctorul Bradisteanu a MINTIT in direct si la ora de varf, in seara aparentei tentative de sinucidere: Adrian Nastase NU a avut o rana 'adevarata' la gat. Nu ma bazez pe informatiile iesite pe 'surse', cum ca, in convorbirea interceptata de 'oamenii legii', doctorul ar fi transmis familiei ca rana lui Adrian Nastase era superficiala. Insa: daca ar fi avut o rana profunda, Nastase nu ar fi putut sa isi tina capul asa cum si l-a tinut atunci cand a fost scos de la Floreasca, nu ar fi putut sa si-l miste, asa cum s-a vazut ca si l-a miscat in salvarea care l-a transportat la Rahova si nu ar fi putut vorbi, asa cum s-a vazut ca vorbea cu cei din salvare.

De aici, incep speculatiile. Adica, rasucesc celelalte piese de puzzle, dar nu le asez, nu inca.

Ieri am expediat ca absurda concluzia celor de la Romania libera, cum ca Nastase s-ar fi impuscat la ora 23.07, adica in momentul in care masina Politiei era introdusa in garajul casei din Zambaccian. Concluzia se bazeaza pe faptul ca un reporter a auzit, in acel moment,un zgomot ca o bufnitura –respectiv, ca un sunet de impuscatura mascat de termopane-, pe care altii nu l-au auzit; reporterul respectiv se afla pe o strada laterala, unde nu era zgomot de fond, ca in fata vilei familiei Nastase. Am judecat ca politistii ar fi trebuit sa se dedubleze, pentru ca ipoteza sa fie adevarata (adica, sa fie, in acelasi timp, in garaj si in biroul lui Nastase, incercand sa-l salveze...).

Acum, realizez ca nu e obligatoriu ca cei de la Romania libera sa fie in eroare. Dar asta ar inseamna ca cel putin Ioan Rus, Adrian Nastase si politistii au conspirat. Adica: 1. Adrian Nastase si-a provocat o rana superficiala la gat (ramane de vazut daca a folosit pistolul pentru asta sau a tras inainte / ulterior), in momentul in care politistii parcau masina in garaj. 2. Politistii au pretins ca Nastase a incercat sa se sinucida stiind ca nu este adevarat. 3. Politistii au fost trimisi de Ioan Rus ca sa sustina varianta sinuciderii.

Pe de alta parte, nu pot elimina complet varianta unei exagerari a lui Bradisteanu, care s-ar fi lasat luat de val. Aceasta varianta este sustinuta de faptul ca Adrian Nastase nu este un prost. Cand te bagi la asa ceva (la o falsificare de tentativa de sinucidere), trebuie sa ai un plan. Care ar fi planul? Ce a obtinut? O amanare de cateva zile? Mi-e greu sa cred ca nu s-a gandit mai departe, ca nu s-au gandit nici el, nici Ioan Rus si ca totul a fost o improvizatie de moment, determinata de disperarea de a nu ajunge, atunci, dupa gratii. Nu e imposibil, dar improbabil.

Sa vedem ce va urma. Cred ca putem asuma ca medicii de la Rahova nu fac parte din conspiratie si, prin urmare, vor da explicatii corecte legate de rana lui Nastase (daca nu presei, atunci procurorilor). Astfel, concluzia mea, bazata pe observatiile de aseara, va fi confirmata oficial. Avand aceasta concluzie, procurorii ii vor putea presa pe cei doi politisti si, poate, vor afla (si vom afla) o alta versiune a evenimentelor. Sau, dimpotriva, varianta initiala va fi confirmata si singurul care va ramane incriminat (nu neaparat penal, fiindca nu poti sustine acuzatia de conspiratie in vederea favorizarii condamnatului doar pe baza unei exagerari in exprimare), va fi Bradisteanu.

×