x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Răzburleanu performează predictibil și perspectiv

Răzburleanu performează predictibil și perspectiv

de Dan Dumitrescu    |    23 Iun 2014   •   12:57

Etapa finală a grupelor încinge atmosfera mondialului brazilian. Ralf Muschke, fost agent interpol și actual colaborator FIFA, bagă ochi atent în piața pariurilor. Acolo unde eventualele blaturi au o pulsare specifică. Aflu din presă că Brazilia – Camerun ar fi fost primul meci care a trezit suspiciuni. Săracii camerunezi, cei care au refuzat o vreme participarea la turneul final din cauza unor restanțe financiare, au fost primii suspectați. Ralf Muschke considera probabil că brazilienii și camerunezii, în absconsă înțelegere, ar putea forța o eventuală surpriză la casele de pariuri, surpriză decontată abundent de pariori. Aceste scenarii, atunci când nu sunt protejate de discreție, nu mă conving. Altfel Ralf Muschke, dacă ar dori într-adevăr să afle câte ceva despre eventualele mizerii din fotbal, s-ar putea rezuma la o discuție sinceră cu superiorul său, cu impecabilul Sepp Blatter.

Mondialul își vede de drum. Cu bune și rele, cu meciuri reușite și mai puțin reușite, cu blaturi sau fără blaturi. Cert este un singur lucru. Pentru neparticipanta Românică întâmplările fotbalistice din Brazilia ar fi putut avea un oarece efect de protecție. Bălălăii fotbalagelii interne n-au profitat însă de șansa de a se strecura oarecum mai neobservați pe sub streașina mondialului. Prostia opulentă, prostia zgomotoasă își cere dreptul la afișare în orice condiții.

Loaza politrucă de la FRF s-a lăsat pozată, pe la Mogoșoaia, lângă Anghel Iordănescu. Lângă Anghel Iordănescu și în trening. Imaginea mi-a adus aminte de o glumă care circula atunci când, în fragedă tranziție, turcismele contrafăcute invadau tarabele din Obor. Se spunea în acea vreme că la o nuntă moldovenească ginerele poate fi recunoscut grație faptului că, în comparație cu ceilalți nuntași, poartă cel mai nou trening. Și miniotul purta trening nou. Dar, după maniera în care își afișa ținuta sportistă, miniotul părea mai degrabă mireasă și nu ginerică. Nu intrăm însă în amănuntele nevinovatei pasivități din fotografie. Și trecem de la glumă la neghiobia activă, la neghiobia logistică și sustenabilă. Neghiobie în care Răzburleanu performează predictibil și perspectiv.

Metoda CV-stică prin care miniotul încearcă să cotrobăie după antrenori și referenți zonali este de tot râsul. Îmi aduce aminte de încolonații pionierismului tembel care defilau sub lozinca ”Noi cu mușchii ca oțelul vom culege mușețelul”. Lucrarea de control a CV-urilor pălește însă în fața tezei de doctorat care are ca temă transparența opacă. Lucrare pe care politrucul și-o va prezenta la adunarea generală din 28 iunie. Adunare la care jurnaliștilor li se impune o participare prin absență. Fiindcă acolo, zice comunicatul FRF, se discută probleme care impun confidețialitate. Confidențialitate sau complicitate gășcară? Așteptăm răspuns fără a cheltui prea multă răbdare. Fiindcă puradelul politichiei se compromite cu viteză uluitoare. Și nu va avea șansa să devină vreodată blatterian autentic. N-are cu ce.

×