x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reghekampf și Anghelache, întărâtați de precupeață

Reghekampf și Anghelache, întărâtați de precupeață

de Dan Dumitrescu    |    10 Mar 2014   •   11:54

Steaua bate pas de defilare către un nou titlu de campioană. Chiar dacă uneori călcătura trupeților lui Reghekampf este evident mai cotonoagă, emoțiile n-au de unde să apară. Fiindcă apropiatele Stelei din clasament persecută jocul cu și mai mult talent. Așadar, observarea corectă a realității de fapt conduce spre o singură concluzie. Steaua este ridicată în slăvi de concurența precară și nicidecum de cine știe ce valențe ale propriilor prestații. Orice alte speculații, pornite din trufie sau prostie, sunt mincinoase. Și periculoase. Pentru că ele protejează o mediocritate ce va fi taxată sever în competițiile europene.

Suporterii Stelei au tot dreptul să-și înalțe bucuria creată de parcursul Stelei în campionat oricât de sus doresc ei. Suporterii, în general, sunt abonați la un subiectivism acceptat de regulă. Grav mi se pare însă faptul că și antrenorul Stelei împrumută comportament de suporter. Dar un suporter defect. Pentru că el subordonează interesele echipei unor interese meschine, de ordin personal, interese dictate autoritar dintr-o zonă străină de fișa postului. Laurențiu Reghekampf, deși face declarații în spațiul public în calitatea de antrenor al Stelei, pare mai mult impresar al impresarei care îl comandă autoritar în viața de zi cu zi. Iar atitudinea sa, de o fudulie grețoasă, nu are decât darul de a crea adversități inutile față de echipa căreia, în mod normal, ar trebui să-i apere interesele.

Ultimul conflict declanșat de Laurențiu Reghekampf este edificator în acest sens. Soțul soției sale și-a repezit colții, cu toată ferocitatea de care este el capabil, în dindărătul lui Constantin Anghelache. Pentru că acesta a îndrăznit să-i atace consorta în calitatea ei de precupeață fotbaliatoare. Reghekampf a decretat că Anghelache, comunist bătrân, nu are ce căuta în fotbal. Poate că acest adevăr stă bine în spusele unui observator neutru. Dar nu și în discursul unui antrenor. Antrenor care nu ar fi avut altceva mai bun de făcut decât să câștige meciul susținut împotriva dinamoviștilor în urmă cu puțin timp. Când însă micuții de la Dinamo ți-au perpelit trufia la tine acasă, mai ia o pauză. Fiindcă, altfel, se poate ajunge la concluzia că, într-adevăr, bătrânul comunist nu prea se potrivește cu fotbalul. Dar nici derbedeii scandalurilor degeaba nu dau bine în peisaj. Poate că și ei ar merita un șut bine plasat tocmai în organul debitărilor aiurea.

Steaua bate pas de defilare către un nou titlu de campioană. Dar pentru a fi într-adevăr și meritorie concurentă europeană îi mai trebuie mult și multe. În primul rând un antrenor care să cunoască bine nevoile echipei și să o ajute în acest sens. Nu un antrenor care doar cheltuiește agoniseala valorică pusă la cale de patron. Nu un antrenor a cărui gândire concurează cleiul care-i apretează freza. Cu asemenea specimene Steaua nu poate aspira, așa cum spuneam, decât la titlul de chior în țara orbilor.

×