x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regina Maria despre Anglia

Regina Maria despre Anglia

de Elsa Exarhu    |    21 Mar 2010   •   00:00
Regina Maria despre Anglia
Sursa foto: Arhiva personală/

Am aflat destul de târziu că există o rugăciune pe care ar trebui să o rostim pentru conducătorii noştri. Dar nu cunosc pe nimeni care să o şi practice, ceea ce poate explica multe dintre lucrurile pe care le pierdem tot văitându-ne neconstructiv de toţi şi de toate.



Aşa am reuşit să devenim o civilizaţie de nemulţumiţi, de reclamagii cârcotaşi şi sarcastici, de neglijenţi pentru care defectele sunt mereu ale celorlalţi. Citatul acela din Gandhi, în care cred şi pe care încerc să-l practic, "be the change you want to see around you" ("fii tu schimbarea pe care ai vrea să o vezi în jurul tău"), mi se pare un început de soluţie.

Probabil că în spiritul acesta am reuşi să distrugem mai puţin şi să construim mai mult şi mai frumos sau măcar să păstrăm ceea ce avem bun. Pe cripta de la conacul familiei lui Constantin Argetoianu, de la Breasta, am citit următorul epitaf: "Au fost buni şi iubiţi". Dar nici asta n-a folosit prea mult, dacă ne uităm la felul în care locuitorii au vandalizat conacul şi toată proprietatea lor.

M-a impresionat un pasaj în care Regina Maria vorbeşte la superlativ despre Anglia, ţara ei natală, dar mai ales despre englezi. "Pentru livezile tale verzi, pentru vegetaţia ta luxuriantă, copacii tăi falnici, pentru formele tale line, pentru acea verdeaţă pe care nici o altă ţară nu o are ca tine, pentru pajiştile tale cu primule şi clopoţei, pentru gazonul tău catifelat, pentru modul în care te păstrezi, pentru ordinea şi stabilitatea ta, pentru oamenii tăi frumoşi şi cinstiţi, pentru manierele tale perfecte, pentru spiritul şi felul tău copilăresc de a fi, pentru fermitatea şi simţul onoarei, pe care le ai.

Îţi iubesc chiar şi stupiditatea pe care o ai uneori şi care vine din onestitatea ta adânc înrădăcinată şi un fel de inocenţă specifică rasei anglo-saxone. Tu nu eşti ţara niciodată nici morbidă, nici sarcastică şi nici nu eşti tulburată de un simţ al ridicolului şi nici de teama de a fi luată în derâdere. Eşti ţara sigură de bunele tale intenţii şi de splendida şi indiscutabila superioritate a Angliei faţă de alte ţări de pe pământ.

Modul tău solid şi de nezdruncinat de a face totul vine din profunda siguranţă a superiorităţii tale. Ocazional, poate că pare absurdă pentru alţii, poate, de asemenea să ai parte de ipocrizie, de care eşti deseori acuzată, dar eşti mare, mare, mare în totalitate, eşti onestă şi cuviincioasă, decentă în manierele tale, şoferii tăi, poliţiştii tăi sunt la fel de gentlemeni ca ducii şi prim-miniştrii."

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace