x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reluarea competiţiei îi sperie pe cotonogii fotbalului

Reluarea competiţiei îi sperie pe cotonogii fotbalului

de Dan Dumitrescu    |    09 Feb 2012   •   21:00

Steaua a ispasit blestemul izolarii din canto­namentele iernii. Ilie Stan si trupetii sai, pedepsiti de calificarea in primavara europeana, reintra cu intaietate in cadenta impusa de competitiile oficiale. Schimbarea de ritm a cramponatilor stelisti genereaza tulburari de repertoriu si in saracia de rastel a trebalailor care lautaresc pe langa echipa. Te cuprinde mila cand observi chinuiala prin care trec captivii ideilor fixe atunci cand, fortati de imprejurari, sunt nevoiti sa-si primeneasca marotele.

Marea dezbatere nationala pe tema ierar­hizarii gafelor comise de antrenori in stabilirea programelor de pregatire trebuie abandonata, cel putin pentru moment. Si trebuie abandonata chiar daca cei saraci in capul lor nu au reusit sa nasca nici un fel de concluzii. Nu se stie daca Ilie Stan a gresit atunci cand a ales muntele pentru debutul pregatirilor, nu se stie daca Victor Piturca a dat cu fotbalistii-n balta atunci cand i-a fortat la cate trei antrenamente pe zi. Si, lucru foarte important, nici macar nu se stie daca cei doi au cu adevarat vreo vina sau nu. Fiindca argumentarea culpabilitatii prin acidentarile unor fotbalisti sau folosirea de catre cei doi tehnicienii a unor metode demodate este mult prea subtire pentru a fi luata in seama. Cornel Dinu a pledat in beneficiul culpabilitatii cu o ironie amendata de suferinta si o patima care dauneaza grav competentei. Anghel Iordanescu, si el antrenor legitimat de performante cel putin egale cu ale Procurorului, a pledat in apararea celor inculpati folcloric.

Nulitatea acestei dispute stelisto-dinamoviste, nulitatea acestei dispute absolut subiective in esenta ei, a lasat trofeul dreptatii fara castigator. In avantaj au iesit doar clacasii care-si gasesc rostul in meserie doar prin datul vorbelor la deal. Dupa avantaj a cotrobait si Mitica Dragomir atunci cand s-a inscris la cuvant. Presul ligii, si el destul de competent in joc, in jocul la doua capete, s-a asezat pe mijlocul verdictului. El l-a ales nevinovat pe Victor Piturca si vinovat pe Ilie Stan. Iar un astfel de arbitraj mi se pare normal la Mitica. Fiindca a invatat el in grele lupte proletare ca este mai bine sa te alaturi unuia capabil oricand sa-ti dea cu replica peste nas, in timp ce atacul la un tacut nu comporta riscuri prea mari.

Disputele legate de cantonamente si programul nationalei, dupa cum spuneam, sunt trecute in rezerva de apropiatul start al sezonului competitional. Alte teme au fost puse la incalzit. Printre acestea mai apetisante par sa fie cele legate de starea gazonului de pe

Nato-Arena, acolo unde Steaua urmeaza sa intalneasca pe Twente, si amanarea sau neamanarea reluarii campionatului. Harnicii folclorici baga jet sustinut la noile moriste mediatice. Prevestirile catastrofice sunt livrate cu mare entuziasm. Nimeni nu are rabdare sa astepte adevarul de fapt. Pariorii competentelor de imprumut nu mai mizeaza pe victoria sau infrangerea Stelei. Pronosticurile acestora vizeaza sansa Stelei de a juca meciul cu Twente sau pierdearea acestuia la masa verde. Rabdarea de a astepta adevarurile viitorului apropiat nu functioneaza nici atunci cand se vorbeste despre reluarea campionatului.

Cristian Borcea ar dori, cu pronuntata infrigurare, sa trecem de martisoare, sa trecem de babe si sa ne intoarcem la joaca mai pe la mijloc de martie, mai pe la vreme de floricele pe campii. Astfel ar fi conservata si pozitia de lider a echipei sale pentru mai mult timp. Dar urmaritorii lui Dinamo vor dimpotriva. Din nou dispute, din nou vorbe de claca. Cred ca daca harnicia consumata in aceste dispute artificiale ar fi consumata la dezapezire am avea niste terenuri numai bune de joc. Dar aici e buba. Se pare ca la joc suntem chiar si mai cotonogi decat la taclale.

×
Subiecte în articol: editorial