x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Repetiţie cu public

Repetiţie cu public

de Petru Calapodescu    |    10 Iun 2012   •   07:32
Alegerile locale sunt de privit in dimensiunea si semnificatia lor reala. Pentru PDL, aflat intr-o degringolada pe care a incercat sa o estompeze jignind inteligenta electoratului si infatisandu-i-se sub diferite culori si denumiri, cu recuzita de carnaval, spre a-l mai pacali o data cat de cat, scrutinul a marcat un esec inexorabil. Anticipat de naucitoarea motiune de cenzura, cand membri si aliati ai sai, sub presiunea cetatenilor din colegii, exasperati si furiosi, i-au lasat pe pedelisti in pantaloni scurti.. Si au contribuit la evacuarea lor din Palatul Victoria, intr-o evolutie politica severa, care - sondajele au confirmat - a continuat cu scaderea accentuata PDL si cu prabusirea credibilitatii creierului sau de la Cotroceni la sub 10%.
Mai complexa e, insa, reusita USL. Reusita care la ora cand scriu nu e atestata oficial, dar reactiile si declaratiile multor alegatori inainte si dupa trecerea pe la urne ma fac sa cred ca nu ma hazardez si ca sondajele vor fi intarite, daca nu chiar depasite de rezultatele concrete din cele peste 18.000 de sectii de votare, in care furaciunile probabil visate de o serie de competitori din zona PDL&Co n-au mai prea avut aer.
Cele trei partide, PSD; PNL si PC - interesate, desigur, de victoria cat mai multor candidati ai lor, dar in primul rand de valoarea politica, de pulsul general al electoratului - ar exagera, insa, daca si-ar privi izbanda ca pe un rezultat implacabil al strategiei lor proprii. De buna seama, Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin si ceilalti lideri ai USL au meritul de a fi consolidat uniunea si de a fi dus o campanie echilibrata, fara gongorisme si promisiuni exagerate, cu angajamente realiste, din care unele, importante (reintregirea salariilor, refacerea pensiilor dijumuite abuziv de PDL etc), au si fost materializate.
Dar este vorba, mai ales, de un vot negativ la adresa fostei puteri. Un vot prin care populatia a sanctionat coruptia exasperanta, incompetenta, cinismul si nesimtirea unei administratii centrale si locale falimentare, incropita si apoi mentinuta de Traian Basescu prin manevre de culise si reprezentata de un guvern avand in frunte un Boc de carpa. Totodata, votul e un cec in alb dat USL, un cec pe care electoratul "a stampilat" un lung sir de asteptari: repornirea economiei, resuscitarea nivelului de trai, spargerea gastilor din judete, restaurarea statului social pentru a carui distrugere a depus atata zel Traian Basescu, jugularea coruptiei, devoalarea si judecarea modului in care au fost jefuite bugetul si patrimoniul tarii.
Prin aceasta prisma, alegerile locale inseamna, pentru USL, doar o repetitie cu public, nu o premiera de gala. Aceasta poate avea loc abia la alegerile parlamentare din noiembrie, daca asteptarile electoratului, de care aminteam, vor imbraca haine de lucru, nu frac de receptie. Pana atunci, sampania poate sta le rece.

×