x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revolutia romana de pe strada CIA colt cu strada KGB

Revolutia romana de pe strada CIA colt cu strada KGB

de Marius Tucă    |    03 Mar 2004   •   00:00

Sunt de-a dreptul pasionante dezvaluirile, dezbaterile, controversele legate de Revolutia romana.

"Scandalosul" film realizat de Susanne Brandstatter a aruncat in aer un subiect despre care se discuta doar in luna decembrie a fiecarui an. Efortul "Jurnalului National" de a pune cap la cap toate informatiile aparute cu aceasta ocazie, un efort considerabil, continua si-n editia speciala de astazi si va continua - urmeaza si alte dezvaluiri senzationale - in speranta ca incet-incet se reconstruieste tabloul - posibil si adevarul - intamplarilor dramatice petrecute in "decembrie ‘89". Milton Bearden, fostul director al CIA pentru Europa de Est, nu neaga faptul ca CIA ar fi efectuat o anumita activitate de strangere de date, dar neaga total faptul ca serviciul american ar fi coordonat sau declansat in vreun fel Revolutia. "Eu nu am spus niciodata ca CIA ar fi in spatele Revolutiei romane, spune Milton Bearden. Poporul roman a fost acela care a infaptuit-o." In aceeasi ordine de idei, fostul sef al CIA pentru Europa de Est spune ca o eventuala pregatire a agentilor care sa participe la declansarea Revolutiei romane n-a existat si nu putea sa existe fara stirea lui.

Pe de alta parte, Ioan Mihai Pacepa, intr-un interviu acordat unei televiziuni maghiare - interviu pe care-l gasiti in ziarul nostru de astazi - s-a aratat mirat "cat de repede au reusit agentii serviciilor secrete sovietice sa preia puterea politica dupa Ceausescu". Asadar, dupa ce acum cateva zile Revolutia din Romania era asezata sub influenta CIA-ului, in urma difuzarii filmului "Sah mat", astazi "ne intoarcem" prin aceasta declaratie a lui Pacepa la scenariile de la inceputul anilor ‘90, conform carora in spatele "evenimentelor din decembrie ‘89" s-a aflat KGB.

Pana una-alta exista o certitudine in toata aceasta dezbatere: Revolutia a fost infaptuita de poporul roman. Mai ramane de aflat daca a pus-o cineva la cale si mai ales CINE!

×
Subiecte în articol: editorial