x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale S-a amnistiat jaful?!

S-a amnistiat jaful?!

de Petru Calapodescu    |    26 Dec 2012   •   14:16

Zăpada a aşternut o pace mirifică peste ţară şi peste şi peste păcatele din ea. Albul a acoperit negrul adunat peste an şi peste ani, până şi griul  e din ce în ce mai estompat. Politicienii, parcă osteniţi de confruntări şi păruieli, de bălăcăreli şi ameninţări, au făcut, cel puţin cei din noua putere, ciocul mic, zicând, mai ales după "armistiţiul de la Cotroceni", încheiat în miez de noapte de Băsescu şi Ponta, că a venit vremea liniştei şi a normalităţii. De pe la Predeal, ieşind de după porţi de cetate călare pe snowmobil, să ia aer, Băsescu, ipocrit, transmite naţiei că nu mai are nici o grijă, că e doar un "bătrân preşedinte", care jinduieşte la tihnă şi, cum declara cu un alt prilej, la plimbatul unui nepoţel. Nu cred o iotă din acest pastel.

Sub zăpadă se ascund multe prea multe porcării, care, vor sau nu vor semnatarii penibilului document de la Cotroceni, vor continua să iasă la iveală. Fie spus, securea războiului a fost îngropată mai mult de uselişti, nu şi de pedelişti, care cotinuă să împroaşte venin sâsâind ca vipera pe la microfoane. Îmi menţin părerea că Victor Ponta, chiar dacă va fi avut intenţia de a detensiona atmosfera din ţară şi a-şi obţine mandatul fără obstrucţii băsiste, a greşit acceptând - ca şi astă vară, când cu poruncile lui Barroso - un şir de reguli fixate de Băsescu şi prin care acesta îşi securizează ultimii doi ani în Cotroceniul înconjurat chiar în aceste zile cu sârmă ghimpată, ba îşi învăluie şi camarila cu un văl proteguitor.

M-a frapat o nuanţă din discursul lui Ponta, atunci când îşi prezenta programul. Vorbind despre starea de prăbuşire economică în care a preluat administrarea ţării, a scăpat sintagma "cei pe care îi consideram vinovaţi de....".Pardon? Cum adică îi consideram"? Nu-i mai "considerăm"?! Au şi fost spălaţi, parfumaţi şi coafaţi? Au  fost cumva amnistiate prin lege jafurile de zeci şi sute de miliarde de euro, gravele neglijenţe şi abuzuri, efectele catastrofale ale jefuirii prin contracte oneroase a bugetului naţional, dar şi a fondurilor europene?! Au fost cumva deja trimişi în judecată şi condamnaţi miniştri şi alţi demnitari care au de răspuns cu averile lor hipertrofiate peste noapte, dar şi cu libertatea în nu puţine cazuri şi a semnat prezidentul vreun vraf de graţieri despre care nu ştim? Să fie la mijloc vreun troc din "noaptea de la Cotroceni", plauzibil dacă ne gândim că pe la Guvern s-a cam pus surdină dezvăluirilor din gestiunea echipei lui Boc, iar Parchetul lui Daniel Morar livrează opiniei publice, cu tam-tam, căzuleţe de 20-25 milioane de euro, care nu justifică nici pe departe dimensiunea marii prăduieli?

Dacă a căzut într-o asemenea plasă, dacă e ameţit de cântece de sirenă, premierul Ponta face o eroare strategică fundamentală. Nu are cum să se bizuie pe blândeţea lui Băsescu, căruia îi mai lipsea, în locul căştii de protecţie, un fes de Moş Crăciun, ca să leşine de-a binelea fătucile cu microfon şi cu privirele umede după zâmbetul prezidenţial. Singurul acord pe care Ponta îl are de respectat este acela cu electoratul, cu populaţia. Care nu-i cer decât îndeosebi ce i-au cerut şi astă iarnă: jos, până la temelie, regimul Băsescu şi judecarea celor care au chinuit ţara. Şi care acum, în loc să se ascundă în gaură de şarpe, fac streptease pe la pomana porcului sau îşi ozonează creierul.

×