x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sprijin pentru intreprinzatori

Sprijin pentru intreprinzatori

24 Feb 2005   •   00:00

Am anuntat, in cursul acestei saptamani, lansarea unui program pe care l-am pregatit impreuna cu echipa mea si la care tin foarte mult.
Click pentru a mari imaginea
Este de notorietate multitudinea spatiilor industriale nefolosite de societatile cu capital majoritar de stat, ajunse - din motive pe care prefer sa nu le comentez acum si aici - intr-o stare de paragina evidenta. Tocmai de aceea, dupa o consultare cu principalii mei colaboratori, am dispus structurii specializate din cadrul ministerului disponibilizarea spatiilor respective, in vederea vanzarii lor in conditiile legii, astfel incat investitorii privati sa le poata utiliza in scopuri productive.

Pe de o parte, este anormal ca, in conditiile unei cereri sporite de spatii industriale din partea mediului de afaceri, statul sa tina blocate, fara nici un rost, imense capacitati de productie care oricum nu-i folosesc la nimic. Pe de alta parte, e de-a dreptul imoral si secatuitor ca societatile comerciale din portofoliul MEC sa continue sa plateasca impozitele si taxele aferente proprietatii asupra terenurilor si constructiilor de pe ele. Aceasta sarcina poate si trebuie transferata unor companii private care sa creeze locuri de munca, sa genereze valoare adaugata, exporturi si profituri, in definitiv in beneficiul statului roman.

Raman fidel politicii de transparenta pe care am anuntat-o la instalarea mea ca ministru al Economiei si Comertului. Tocmai de aceea, dupa o absolut necesara inventariere a veridicitatii si autenticitatii existentei acestor spatii, orice intreprinzator va putea sa consulte, etapizat, lista acestor spatii pe site-ul ministerului (www.minind .ro). Vom incepe cu aproximativ 100 de spatii, din care 25 in Bucuresti, circa 10% din suprafata disponibila. Capacitatile de productie vor putea fi accesibile investitorilor, prin licitatie sau negociere cu societatile unde ministerul este actionar, in baza unei proceduri in conformitate cu prevederile legale, atat cu banii jos, cat si cu plata in rate.

Dorim ca, prin aceasta masura, sa venim in sprijinul intreprinzatorilor si al IMM-urilor, al altor categorii de firme, care, in scopul dezvoltarii profilului lor de activitate, sunt in cautare de spatii. Imbunatatirea mediului de afaceri, obiectiv programatic prioritar al Guvernului Romaniei, aflat si pe agenda negocierilor cu organismele financiare internationale, include, intre altele, si stimularea spiritului antreprenorial. Statul nu mai trebuie perceput exclusiv ca tatucul care doar incaseaza taxe si impozite, ci si ca un sprijin pentru cetatenii si entitatile economice pe umerii carora se sprijina intreaga constructie bugetara.

×
Subiecte în articol: editorial