x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul, în cătuşele lui Băsescu

Statul, în cătuşele lui Băsescu

de Petru Calapodescu    |    05 Aug 2012   •   09:13
Numai o minte bolnavicioasa ori cuprinsa de teama poate scoate atatea minciuni, dezinformari, diversiuni si amenintari cu puscaria, cate a lansat in spatiul public in weekend Traian Basescu, in tentativa penibila si disperata de a bloca evaluarea riguroasa a populatiei,inlaturarea balastului din listele permanente de alegatori. Nici o institutie, nici o structura sau demnitar cu raspunderi in domeniu, nimic n-a scapat atacului sau suburban, bizuit pe o logoree in care argumentele logice nu incap si nu-l intereseaza.
Principala tinta sunt primarii, datori sa revada listele, sa scoata din ele mortii, persoanele plecate de peste un an si cu domiciliul schimbat, ca si alte categorii insemnate numericeste. Ca intr-o mizerabila dictatura, Basescu le arata usa celulei, speculand ca n-au scapare daca, dupa ce au avansat niste liste inexacte, acum le-ar corija. Or, abia persistenta in neadevar i-ar duce in coliziune cu legea. Identic il ameninta si pe chestorul Manoloiu (fie spus, ajuns la gradul de chestor nu pentru ca "l-a facut" Basescu, ci pentru ca are o vasta experienta, inclusiv in cercetari penale), care a avut totusi curajul sa-i spuna lui Rus ca listele pe care i le daduse sunt incorecte. Apropo de ministrul de interne, Suspendatul nu ezita sa-l faca tampit, apreciind ca ar fi "un efort intelectual prea greu pentru el", ca sa inteleaga situatia. Declaratiile contradictorii ale presedintelui CCR, Augustin Zegrean, lasa impresia ca si lui i s-a transmis un mesaj gen "Eu te"am facut, eu te omor". Amenintari prea putin voalate sunt trimise si catre Ponta.
Ca lucrurile sa fie limpezi, ca oamenilor sa le iasa din cap ca traiesc intr-un stat de drept si nu intr-un taram unde zornaie tot timpul catusele, s-a bagat la inaintare alt produs basescian, Codruta Kovesi, care si-a trimis oamenii sa ridice cu camionul de la BEC toate listele electorale. Gestul e abuziv si suspect, intervenind intr-un proces electoral neincheiat. Admitand ca avea vreo reclamatie concreta dintr-o circumcriptie sau alta, procurorul general trebuia sa dispuna ridicarea doar a a respectivelor liste (poate, in faza premergatoare, erau suficiente niste copii), iar nu totalitatea documentelor originale. Lucratura miroase urat, iar CSM trebuie sa lamureasca in ce masura s-au respectat procedurile penale. Alerta din curtea de pe strada Comanita a atins cote maxime si pretorienii lui Basescu cauta cu inversunare solutii. Oricare ar fi ele, oricat ar calca in picioare principiile statului democratic si de drept.
Timpanele lui Basescu au ramas de mult, de cand si le-a zgariat la piscina de la Vila Dante, impenetrabile la indemnul de a demisiona cat de cat onorabil si nu astepta sa fie evacuat cu portareii dintr-o functie unde nu l-au interesat decat beneficiile sfidatoare si drenarile de bani publici, scosi din lefurile si pensiile amarastenilor in folosul familiei si clanului sau. Suspendatul a lansat un nou boicot (nu-i el vajnicul aparator al democratiei si adevarului?), lansand chemarea catre trupetii sai sau sa refuze actiunea obligatorie pentru primari de a verifica la sange listele ("Daca vin la mine acasa, induce mesajul Basescu, le trantesc usa-n nas"). Iar daca prelungita in functie Kovesi nu are ce face, ar trebui sa vada prin terfeloage unde se inscrie refuzul primarului Emil Boc de a verifica, cum il obliga legea si hotararea guvernamentala, nu in registre cu date depasite de ani de zile, ci pe teren, realitatea listelor electorale. Chiar, de ce i-o fi frica lui Basescu_ Mai ales ca, in pofida unui discurs din 2009, in care era alarmat de scaderea dramatica a populatiei, acum sustine ca sunt vreo 300.000 de alegatori chiar peste aberanta cifra folosita la referendum...

×