x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stimate domnule Marius Tuca,

Stimate domnule Marius Tuca,

de Camelia Voiculescu    |    20 Iul 2006   •   00:00
Stimate domnule Marius Tuca,

In numarul din 14 iulie 2006 al Jurnalului National, colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran, intervine in chestiunea deconspirarii fostei Securitati prin articolul intitulat "Felix, Mircea si Dorin".

L-am citi cu stupoare!

Jurnalul National s-a afirmat spectaculos in peisajul presei noastre de azi prin galeria sa de colaboratori de prestigiu.

Acest lucru a fost posibil si pentru ca Trustul de presa "Intact" si-a facut un principiu sacrosant din respectarea dreptului la libera exprimare al celor care intervin in paginile gazetelor sau pe posturile de televiziune.

Nu de putine ori, in publicatiile si la posturile tv apartinand Trustului, Dan Voiculescu a fost criticat pentru activitatea sa politica.

Spre deosebire de alti proprietari de trusturi de presa, Dan Voiculescu nu a pus mana pe telefon pentru a ordona sanctionarea autorului.

A pus mana pe stilou si a scris un drept la replica pe care l-a trimis redactiei spre publicare, in virtutea dreptului la aparare de care beneficiaza orice cetatean al unei tari democratice.

Dreptul la libera exprimare nu inseamna dreptul la a fi incorect.

E ceea ce nu pare a fi inteles colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran.

Potrivit legii (Ordonanta de Urgenta nr. 187 din 22 februarie 2006), o persoana poate fi considerata ca a facut politie politica numai dupa ce decizia definitiva a Curtii de Apel a fost publicata de CNSAS in Monitorul Oficial. Pana atunci, persoana respectiva beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Din nestiinta sau din rea-vointa, colaboratorul dumneavoastra scrie despre Dan Voiculescu fara a tine cont ca pana la ora actuala nu s-a parcurs nici macar prima etapa din traseul legal al deciziei definitive: judecarea de catre Colegiu a contestatiei sale.

La fel scrie colaboratorul dumneavoastra si despre Traian Basescu, desi in cazul acestuia CNSAS nici n-a luat in discutie posibila suspiciune de a fi facut politie politica in timpul regimului comunist.

Dreptul la libera exprimare nu inseamna dreptul de a insulta.

E ceea ce nu pare a fi inteles colaboratorul dumneavoastra, Dorin Tudoran.

In articolul din 14 iulie 2006, Dan Voiculescu e blagoslovit cu expresii demne de un talk-show pe maidan. Nu insa de paginile unei publicatii de tinuta precum Jurnalul National.

E dreptul lui Dorin Tudoran sa injure cum crede domnia sa ca e mai desantat. Nu insa intr-o publicatie a Trustului "Intact". Are la dispozitie numeroase foi imunde din Romania.

Stimate domnule Marius Tuca,

In Trustul de presa "Intact", respectarea libertatii de expresie este o regula sacra. O regula sacra trebuie sa fie insa, alaturi de corectitudinea profesionala, si respectarea dreptului la imagine a persoanei.

Prin interventia sa, Dorin Tudoran a incalcat flagrant aceasta regula.

Am nu numai calitatea, dar si obligatia de a veghea ca publicatiile Trustului sa nu se abata de la principiile gazetariei de inalta tinuta profesionala. Imi place sa cred ca as reactiona la fel daca tinta umorilor auctoriale ar fi oricine altcineva; sper insa ca nu va mai fi cazul de acum inainte. Dreptul la opinie e una, si il respectam, denigrarea e insa cu totul altceva.

Sub acest semn, va cer ca domnul Dorin Tudoran sa nu se mai numere printre colaboratorii Jurnalului National.

Folosesc acest prilej nefericit pentru a lansa un avertisment tuturor angajatilor si colaboratorilor nostri: materialele superficiale, jocurile de culise si gazetaria de joasa speta nu au ce cauta in publicatiile Trustului "Intact".

Pentru a evita pe viitor repetarea unor asemenea cazuri, conducerea Trustului va elabora in perioada urmatoare un proiect de Cod deontologic al Trustului "Intact". Un proiect care va fi supus dezbaterii tuturor colaboratorilor si angajatilor. Odata adoptata forma sa definitiva (tinand cont de observatiile primite), Codul va avea putere de lege pentru toti angajatii si colaboratorii.

Camelia Voiculescu
presedinte
Trustul de presa "Intact"
×
Subiecte în articol: editorial dorin tudoran dorin