x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toată lumea fredonează AC-DC, dar trupele de aceeaşi anvergură întârzie să apară

Toată lumea fredonează AC-DC, dar trupele de aceeaşi anvergură întârzie să apară

de Ionuț Bălan    |    11 Oct 2019   •   08:04
Toată lumea fredonează AC-DC, dar trupele de aceeaşi anvergură întârzie să apară

Tot trebuie să reiau tema asta, că sex simbolurile la care ne raportăm sunt la menopauză, iar trupele rock în cărucior, fiindcă - în ciuda faptului că am observat-o reluată pe la tv - e insuficient dezbătută. În fine, n-aș vrea neapărat să fac o trecere în revistă cu multe exemple, de la Sharon Stone/Madonna la  AC-DC/Rolling Stones, ci mai degrabă să generalizez discuţia pentru a vedea că din marile trupe și personaje au mai rămas tributurile, de parcă s-a înlocuit creativitatea cu karaoke și totul functionează pe formule Made în China. 

Am  văzut persoane din ce în ce mai tinere care cântă melodii în franciză, fără să-și pună problema că ceea ce reproduc fusese scos, nou-nouț, de cineva cam de vârstă lor, în anii ’60 - ‘70. Din păcate, coveriștii nu riscă să devină un alt Hendrix, Joplin sau Morrison. Creativitatea e înlocuită cu amintirea ei, afişată cu mult marketing corporatist. 

 Într-o lume dominată de rețete corporatiste, ce înlocuiesc modul original de a face lucruri și educația adevărată cu disciplina, se vede că nu mai vine nimic din urmă. Puținele trupe rock din care mai răzbate autenticul umplu până la refuz stadioanele, cum a făcut Metallica la București, și-s ținute ca sfintele moaște. În urmă cu mai bine de jumătate de secol, când astfel de trupe erau de 3-4 ori mai multe, din concurenţă s-a produs saltul cultural care acum e substituit cu istoria sa, în măsura în care îi mai ține sănătatea pe cei ce l-au produs ori dacă nu vin suplinitorii tribut.

Aţi citit poate cum protesta Bob Dylan împotriva războiului declanșând o adevărată revoluție culturală. Acum, oamenii au devenit mai ușor de manevrat, sunt pe cale de a fi înregimentați precum roboții, chestiune care pare utilă din punct de vedere militar, dar nu contribuie la dezvoltarea propriu-zisă numită și salt calitativ. 

Condiţiile actuale par să arate că suntem pe picior de război, ceea ce nu-mi dau seama este dacă după el urmează un nou salt cutural ori se generalizează noţiunea de lagăr de concentrare şi de muncă.

 

×