x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Torna, torna fratre

Torna, torna fratre

09 Feb 2005   •   00:00

Unii se nasc turnatori. Cand sunt mici, parasc de placere. Nu sunt constienti de consecinte. O fac fiindca asa le-o cere organismul.
La maturitate, paraciosii ajung intriganti. Turnatoria devine unul din mijloacele forte ale conspiratiei. Pentru un sforar din nascare, orice mijloc e bun. Din acest motiv, cand toarna, n-are constiinta tradarii, ci doar a scopului. Baza intrigii e dintotdeauna secretul. Un secret e un mijloc eficient, cu cat e stiut de mai putini. Dar, paradoxal, e si mai eficient cand e cunoscut de toata lumea. Desi nu le tratam ca atare, cele mai multe din declaratiile, dezmintirile, precizarile si dezvaluirile unor politicieni in mass-media sunt curate turnatorii. Toate aparitiile lui Cozmin Gusa la televiziune, indiferent de apartenenta sa la un partid sau la altul, sunt, in chip esential, turnatorii publice. Daca spovedaniile sale mai vechi sau recente ar fi fost redactate spre stiinta SRI-ului, nimeni nu le-ar fi numit altfel, decat delatiuni.

Multi fac caz de faptul ca tot ce au - pardon de expresie! - in gusa, au si-n capusa. Daca intalnesc o baba chioara, ii zic "Saru’mana, baba chioara!" Au fost, carevasazica, politicosi si n-au rostit un neadevar. Doar ca e un adevar inoportun. Argumentul ipocritului e transparenta. Turnatoria la televiziune devine astfel un fapt de maxima transparenta. Apartenenta la un partid insa e o chestiune de loialitate. Transparenta in absolut, in politica e curata prostie. Loialitatea impune ca toti cei care au acces la tainele unui partid sa practice o transparenta atent masurata. Si, mai ales, oportuna.

Forta lui Cozmin Gusa e nerabdarea. Dar nerabdarea e si slabiciunea, care il va duce in scurta vreme la un razboi declarat cu toata lumea. Politicienii stiu mai bine ca alegatorii ca persoana care a trisat va mai trisa. Oricat de atenti am fi cu cuvintele, trecerea cu scandal dintr-un partid in altul asta e tradare. Nimeni nu-i primeste pe scandalagii si paraciosii dovediti decat ca sa scuipe - pardon de expresie! - tot ce au in gusa.

Inca o slabiciune a lui Cozmin Gusa e voiosia continua cu care isi manifesta mult prea transparenta sa lipsa de loialitate. Domnul Cosmin Gusa nu e, cum socotesc unii, un cinic.

Cinicii veritabili practica sobrietatea. Se veselesc pe dinauntru, fara s-o arate. Le ajunge satisfactia personala, nu simt nevoia sa se hlizeasca si multimile o data cu ei. Mai bine ca in emisiunile tv, domnul Gusa s-ar manifesta pe un stadion. Mai bine, in sensul ca ar forta si aplauzele.

Din 1990 incoace, am avut o multime de grabiti, care, in scurtul timp cat au fost subiecti de scandal national, pareau abonati la vesnicie. Acum, nimeni nu-si mai aminteste de ei, nimeni nu le mai pomeneste numele. Lumea se distreaza pe seama celor care strica si discrediteaza tot ce ating, dar ii tine minte numai pe cei care construiesc. Vai, domnule Gusa, ce mult te-ai mai rasucit, pana sa ajungi politicianul care va parasi candva cu galagie mare si PRM-ul!
×
Subiecte în articol: editorial guşă