x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un program, două programe. Chiar trei

Un program, două programe. Chiar trei

de Elena Cristian    |    18 Noi 2015   •   07:38
Un program, două programe. Chiar trei
A fost primul. Apoi, s-a considerat că al doilea este mai bun şi primul a fost retras. Dar nici al doilea nu a fost suficient. Aşa că a apărut o suplimentare. De la 13 file, la 20 de file. Aşa s-ar putea rezuma povestea programului de guvernare al Cabinetului Cioloş.
 
Nu grosimea documentului este relevantă în această discuţie. Nici faptul că sunt greşeli peste greşeli, că este scris când cu diacritice, când fără, sau că pare un plagiat după manualele de specialitate. Ci consistenţa. Care lipseşte cu desăvârşire. Şi poate că nici asta nu ar fi problema.

Adevăratele minusuri ale unui document, considerat de căpătâi pentru orice echipă guvernamentală (că niciun Guvern politic nu a respectat prea multe din ceea ce scria în aceste programe, este cu totul altceva), sunt cele legate de incoerenţă. O bună parte din suplimentarea de şapte pagini venită ieri anulează planuri din varianta de 13 pagini, venită alaltăieri.
 
Cum s-ar spune: s-au răzgândit forţat, bag seama. În rest, deziderate şi idei despre care vorbim cu toţii din 1989 încoace. Iniţial, am crezut că intenţionat vor să pară nepregătiţi, pentru a face de nepreţuit clasa politică. Dar asta ar fi însemnat ca aceeaşi clasă politică să conteste tentativa de program de guvernare şi să-i trimită să facă altul.

Dar nu, politicienii şi-au văzut de discursurile lor. Mulţumiţi peste poate că au scăpat de guvernare. Ceea ce am văzut în ultimele trei zile nu seamănă deloc cu ceea ce a cerut strada. Şi nici cu ceea ce şi-ar dori toţi românii. În aceşti 25 de ani, au fost prea mulţi oameni nepregătiţi la conducere, ca să mai acceptăm lipsa de profesionalism şi scuze de grădiniţă.

Personal, cred că tehnocraţia a căzut prima probă. Politicienii au stabilit că nu este eliminatorie. Să vedem dacă, la final, Guvernul tehnocrat va însuma nota de trecere.

×