x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unde-i lege nu-i tocmeală. Nici motive să ascundem gunoiul sub preș!

Unde-i lege nu-i tocmeală. Nici motive să ascundem gunoiul sub preș!

de Serban Cionoff    |    10 Dec 2017   •   13:14

În rușinoasa tradiție a ascunderii gunoiului sub preș, care face casă bună cu tot ce derivă din zicerea că orice minune ține trei zile, iată că încheiem o săptămână constatăm că există câteva întrebări pe care mai mulți jurnaliști le-au adresat autorităților statului și la care nu s-a primit,încă, răspuns. Dacă ar fi fost, să zicem, întrebări de genul:,,câte pagini va avea ediția print a noului Mers al trenurilor?’’ sau ,,câți reni vor fi înhămați la sania lui Moș Crăciun?’’ aș mai fi înțeles adânca tăcere a instituțiilor. Din păcate, este vorba despre întrebări vizând modul de neînțeles în care anumite persoane sau structuri din instituții aparținând Puterii legislative , respectiv Puterii judecătorești, au acordat nemeritată încredere unor personaje care, ulterior, au comis grave fapte antisociale. Primul pe listă este Sandu (Sandy) Matei, cel care l-a agresat , în Piața Victoriei, pe Nicolae Tiurba, un om de peste 70 de ani care și-a permis să nu se afle în tabăra huiduitorilor de profesie. Sandu (Sandy) Matei fiind pensionat din cauza unor grave afecțiuni, inclusiv de natură psihică, ceea ce nu l-a împiedicat să fie beneficiarul unui permis de acces în Palatul Parlamentului. Al doilea este Alexandru Huțuleac, temutul interlop și înrăitul traficant de droguri din Rădăuți, pus în libertate, astă vară, de către judecătorii de la Suceava, care, ulterior, l-au scos și de sub control judiciar. După care, liber ca pasărea cerului fiind, Alexandru Huțuleac l-a lovit în cap cu sabia în cap pe agentul șef adjunct Dan Șfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, aflat în misiune.

Având în vedere gravitatea majoră a celor două cazuri, m-am numărat și eu printre cei care au formulat întrebări și au cerut lămuriri instituțiilor abilitate, în dorința de a afla cum a fost posibil ca instituții din structurile Puterii legislative, respectiv ale Puterii judecătorești, să acorde atât de mare încredere unor asemenea personaje? Și, pentru că nu am fost singurul care am pus întrebări și,dimpotrivă, am constatat că în mod deosebit confrații de la Jurnalul Național și Antena 3, au analizat cu seriozitate și cu maximă exigență situațiile respective, dar,cu toate acestea încă nu s-a primit nici-un răspuns, revin și insist. Firește, tot aici, în coloanele ospitaliere ale Jurnalului Național!

Aceste întrebări fiind, în principal, următoarele:

- Cine este parlamentarul sau care comisie a Senatului/Camerei Deputaților și pentru ce motive a avut nevoie de expertiza numitului Sandu(Sandy) Matei, solicitând și obținând pentru el permis de acces în Palatul Parlamentului?

- Cine au fost judecătorii care, după ce au hotărât că Alexandru Huțuleac nu trebuie să fie arestat - deși era dovedit faptul că el și clanul său de interlopi au comercializat etnobotanice unul mare număr de elevi din Suceava- au decis, în luna octombrie a anului trecut, să îl scoată și de sub control judiciar?

Acestea au fost, în rezumat, primele întrebări pe care le-am adresat și care, deocamdată, sunt fără răspuns. Dar, având în vedere gravitatea cu totul deosebită a faptelor comise de acești foarte periculoși indivizi, socotesc cum că ar fi foarte bine dacă lor le-ar urma , pentru fiecare caz în parte, cel puțin câte o întrebare suplimentară. După cum urmează:

- Conducerea Senatului, respectiv a Camerei Deputaților, au dispus cercetarea împrejurărilor în care numitul Sandu (Sandy) Matei a ajuns să posede permis de intrare în Palatul Parlamentului?Cine se face răspunzător pentru asta și, eventual, ce măsuri s-au decis față de o asemenea faptă?

- Consiliul Superior al Magistraturii, respectiv Inspecția Judiciară, au demarat cercetarea circumstanțelor în care judecătorii de la Suceava au decis punerea în libertate și, curând după aceea, scoaterea de sub control judiciar a multiplului infractor Alexandru Huțuleac? Se pot face publice, la acest moment, primele rezultate ale cercetării? Când vom avea rezultatele sale finale și când vor fi date publicității măsurile ce decurg din ele?

Am pus și susțin aceste întrebări într-un deplin și necondiționat respect față de litera și spiritul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. De aceea, încă mai cred că, dată fiind gravitatea excepțională a faptelor săvârșite de sus numiții Sandu (Sandy) Matei și Alexandru Huțuleac, prestigioasele instituții ale Statului de drept ne vor da, cu celeritate, răspunsurile cuvenite și nu se vor prevala de termenul-limită al celor 30 de zile până la care autoritățile au obligația să răspundă solicitărilor primite.

Unde-i lege nu-i tocmeală. Dar nici motive să ascundem gunoiul sub preș!

 

×