x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 10 lucruri mai puţin cunoscute despre sistemul solar

10 lucruri mai puţin cunoscute despre sistemul solar

17 Sep 2012   •   13:27
10 lucruri mai puţin cunoscute despre sistemul solar

Cea mai fierbinte planeta din sistemul solar este cea mai aproape de soare, sistemul solar insusi se termina dupa Pluto, iar daca te plimbi prin spatiu, ai mare ghinion daca dai de o centura de asteroizi. Logica si filmele SF par sa sustina aceste afirmatii, insa, in realitate, lucrurile stau altfel. Iata mai jos o lista de 10 lucruri mai putin cunoscute despre sistemul solar.

10 ) Cea mai fierbinte planeta din sistemul solar nu este cea mai apropiata de soare

Ar parea logic ca Mercur sa fie cea mai fierbinte planeta din sistemul solar, dat fiind ca este si cea mai apropiata de soare. Titlul de cea mai fierbinte planeta ii revine insa lui Venus, chiar daca aceasta orbiteaza soarele cu 48 de milioane de kilometri mai departe decat Mercur.

Motivul pentru care Venus este mai fierbinte ca Mercur tine de faptul ca Venus are o atmosfera foarte densa, de 100 de ori mai densa ca cea de pe Pamant, lucru ce face ca radiatia solara sa fie captata la suprafata planetei. Mai mult, atmosfera de pe Venus consta, in principal, in dioxid de carbon, gaz cunoscut pentru efectul de sera pe care il produce.

Astfel, in timp ce temperaturile pe Mercur nu depasesc 425 de grade Celsius, pe Venus intalnim temperaturi de 470 de grade Celsius. In plus, in timp ce pe Venus temperatura este constant fierbinte, pe Mercur temperaturile au variatii de sute de grade, in functie de pozitia planetei pe orbita.

9 ) Pluto ar putea fi inconjurata cu un automobil in mai putin de o zi

Multi au fost dezamagiti, cand, in urma cu cativa ani, Pluto a fost retrogradata de la statutul de planeta la cel de planetoid. Potrivit estimarilor astronomilor, insa, diametrul planetoidului este de 2.250 de kilometri, ceea ce inseamna ca, daca ar exista o autostrada care inconjoara planetoidul, orice sofer ar putea sa-i faca ocolul in mai putin de o zi.

8 ) Centurile de asteroizi nu arata ca in filmele SF

In multe filme SF intalnim urmatoarea situatie - nava spatiala este prinsa intr-un camp de asteroizi, iar pilotul trebuie sa dea dovada de multa indemanare pentru a evita bolovanii spatiali foarte ingramaditi. In realitate, din ce stim despre centurile de asteroizi (cea mai aproiata este cea dintre Marte si Jupiter) intre un asteroid si altul sunt, de obicei, distante de zeci sau sute de mii de kilometri. De fapt, in prezent, pentru misiunile spatiale, dificultatea consta in a repera si gasi asteroizii cu pricina, pentru a-i studia, in niciun caz in a se feri din calea lor.

7 ) Vulcani care erup apa

Pe pamant ne-am obisnuit cu vulcani care erup lava (minerale topie) insa in sistemul solar, materia erupta difera. Vulcanii de pe luna lui Jupiter, Io, erup sulf sau dioxid de sulf, in timp ce pe luna lui Saturn, Enceladus, sau pe luna lui Neptun, Triton, 'lava' consta de fapt in apa, care, inghetand si dilatandu-si volumul, tasneste din sol.

6 ) Capatul sistemului solar este de 1.000 de ori mai departe decat orbita lui Pluto

Cand ne gandim la sistemul solar, suntem tentati sa credem ca acesta se sfarseste dupa Pluto, insa astronomii au descoperit numeroase alte obiecte spatiale care orbiteaza Soarele la distante mult mai mari decat o face Pluto. Este vorba de Obiectele Transneptuniene - Centura Kuiper si Norul lui Oort, formatiuni de corpuri ceresti din care se desprind cometele. Norul lui Oort este situat la 50.000 de Unitati Astronomice (o unitate astronomica are aproximativ 150 de milioane de kilometri - adica distanta Pamant - Soare).

5 ) Aproape toate elementele intalnite pe Pamant sunt elemente rare

Elementele din care este compus Pamantul sunt fierul, oxigenul, siliciul, magneziul, sulful, nichelul, calciul, sodiul sau aluminiul. Toate aceste substante sunt rare in univers, unde intalnim, in principal, heliu si hidrogen.

4 ) Pamantul are si roci martiene

Analiza chimica a meteoritilor gasiti in Antarctica, in desertul Sahara sau in alte locuri izolate a aratat ca acestea provin, cel mai probabil, de pe Marte. Oamenii de stiinta cred ca rocile au ajuns pana aici in urma unor impacturi cu asteroizi a Planetei Rosii, sau in urma unor eruptii vulcanice serioase de pe Marte, in trecutul indepartat.

3 ) Cel mai mare ocean din sistemul solar este situat pe Jupiter

Jupiter, care orbiteaza soarele la cinci Unitati Astronomice distanta, este format, in principal, din hidrogen si heliu. Data fiind masa enorma a planetei, insa, sub norii gazosi hidrogenul se transforma in lichid, formand cel mai vast ocean intalnit in sistemul nostru solar, cu o adancime de 40.000 de kilometri.

2 ) Si asteroizii au lunile lor

Pana recent s-a crezut ca numai corpurile ceresti mari, precum planetele, pot avea luni - caracteristica folista chiar si in definirea acestora ca atare. In 1993, insa, o sonda Galileo a descoperit un asteroid cu diametrul de 32 de kilometri avand propria sa luna, cu un diametru de 1,6 kilometri diametru. De atunci s-au descoperit peste 200 de planetoizi sau asteroizi care au una sau mai multe luni.

1 ) Locuim in interiorul soarelui

In mod normal ne gandim la soare ca la globul luminos situat la 150 de milioane de kilometri departare, insa, de fapt, atmosfera solara (heliosfera), care face parte tot din soare, se intinde mult mai departe, ingloband Pamantul. Putem vedea interactiunea acestei atmosfere cu Pamantul atunci cand suntem martorii aurorei boreale. Astfel de aurore au loc si pe Jupiter si Saturn. De fapt, se crede ca heliosfera se intinde pret de 100 de unitati astronomice (cam 16 miliarde de kilometri).

×