x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Adio căpşunari români. Spaniolii trec la munca de jos!

Adio căpşunari români. Spaniolii trec la munca de jos!

12 Mar 2009   •   00:00
Adio căpşunari români. Spaniolii trec la munca de jos!

În condiţiile în care 15 la sută din populaţia Spaniei nu mai are un loc de muncă iar deficitul a explodat, spaniolii s-au apucat din nou de muncile de jos şi stau la coadă pentru joburile de culegători în agricultură, notează Die Presse.



Culesul anevoios al măslinelor, portocalelor şi căpşunilor a fost ani de zile treaba imigranţilor din Africa şi Europa de Est, în căutare de o viaţă mai bună sub soarele Spaniei. Acelea erau însă vremurile când economia ţării era în floare iar în economie se creaseră mai multe locuri de muncă noi decât în oricare altă ţară UE. Criza economică însă, combinată cu un şomaj de 15 procente, a făcut ca totul să se schimbe, spaniolii trecând iar la munca de jos, pe câmp. De la începutul anului, 1,5 milioane de oameni şi-au pierdut locul de muncă iar rata şomajului este aproape dublă faţă de media UE. Între tinerii sub 25 de ani, rata şomajului înregistrează chiar 30 la sută iar anul acesta va fi se pare şi mai dificil, premierul social-democrat, Jose Luis Zapatero, un om de altfel optimist, avertizând că încă nu s-a ajuns la sfârşitul crizei.

Cozile din ce în ce mai lungi din faţa oficiilor pentru ocuparea forţei de muncă indică dezastrul la nivel de joburi, pe care guvernul nu-l mai poate ţine în frâu, un zidar aflat la coadă afirmând că omul trebuie să vină deja cu noaptea în cap pentru a avea o şansă să ajungă la ghişeu. În fiecare minut, îşi pierd locul de muncă patru oameni, numărul persoanelor rămase fără ocupaţie fiind actualmente de 3,5 milioane, aproape la fel de mulţi ca în Germania (cu cele 82 de milioane de locuitori ale sale faţă de 46 de milioane cât are Spania). Prognozele realizate de analişti independenţi indică atingerea unor cote alarmante ale şomajului, de până la 18-20 de procente, până la sfârşitul anului, ceea ce corespunde unui număr de 4,5 milioane de spanioli fără loc de muncă. Deficitul bugetar de patru procente la sfârşitul lui 2008 ar putea, conform estimărilor, ieşi total de sub control, ajungând la opt până la zece la sută - la fel ca în Irlanda.

Prăbuşirea Spaniei a început odată cu colapsul din domeniul imobiliar şi al construcţiilor, criza financiară globală reprezentând doar parţial cauza acestei evoluţii, motivul principal fiind mai degrabă o suprasaturare a pieţei, după un boom excesiv în construcţii, în anii care au trecut. Aici se adaugă prăbuşirea industriei turistice, care înregistrează pierderi de două cifre. Totodată, mai toţi marii producători de automobile au fabrici pe teritoriul Spaniei iar aceştia îşi reduc producţia masiv. Din acest motiv, pe lângă criza economică şi a locurilor de muncă, Spania este ameninţată acum şi de o criză guvernamentală. Zvonurile susţin că premierul Zapatero, aflat în cădere liberă în sondaje, ar putea recurge la o remaniere pentru a-şi împrospăta guvernul.

Pentru spanioli rămâne deocamdată soluţia unui loc de muncă în agricultură, mii de oameni înghesuindu-se la astfel de joburi şi luându-le pâinea imigranţilor ilegali, care au venit în ţară pentru a munci la recoltă iar acum stau în stradă fără ocupaţie, ajungând în grija organizaţiilor de asistenţă.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea