x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Americanii aşteaptă mesaje de la ben Laden înainte de alegeri

Americanii aşteaptă mesaje de la ben Laden înainte de alegeri

de Ovidiu Ciutescu    |    31 Oct 2008   •   00:00

Comunitatea de informaţii americană anticipează difuzarea unui mesaj al liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden. Mesajul este aşteptat înainte sau după alegerile prezidenţiale din Statele Unite, au declarat mai mulţi oficiali americani, citaţi de ABC News şi Mediafax.



Analiştii au conchis că este vital pentru liderul al-Qaida să fie văzut sau auzit, altfel riscă să fie considerat neimportant sau neputincios. Comunitatea de informaţii americane are unele indicii că există un anumit grad de confuzie în rândul radicalilor islamişti, în legătură cu structurile de conducere. Deşi serviciile de informaţii au mobilizat multiple mijloace electronice şi resurse umane pentru a descoperi un indiciu privind un mesaj al lui ben Laden, până în prezent nu există dovezi clare că acesta va fi difuzat, susţin oficialii. Un motiv pentru care acesta ar avea însă probleme cu difuzarea unui astfel de mesaj ar putea fi chiar rezultatul eforturilor depuse de serviciile de informaţii americane de a întrerupe accesul la Internet al radicalilor islamişti.

Unii oficiali cred că dacă ben Laden nu va mai fi auzit, unii vor conchide că liderul al-Qaida a murit. Alte surse au avertizat împotriva unor astfel de speculaţii, sugerând că ben Laden este preocupat în principal de propria siguranţă în acest moment. Există temeri, care nu sunt însă bazate pe informaţii clare, că al-Qaida ar putea organiza un atac în Statele Unite înaintea alegerilor sau în timpul perioadei de tranziţie. Oficiali din cadrul serviciilor de securitate internă numesc această perioadă POHA (Perioadă de Alertă Sporită). Sursele citate de ABC au confirmat că administraţia americană depune eforturi intense pentru a preveni un astfel de atac. În 2004, Osama ben Laden a difuzat un mesaj cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale americane. Deşi unii cred că mesajul a influenţat rezultatul scrutinului, favorizându-l pe preşedintele în exerciţiu George W. Bush, sondajele de opinie realizate la ieşirea de la urne nu susţin această ipoteză.

×
Subiecte în articol: lumea