x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Austria nu renunţă la secretul bancar

Austria nu renunţă la secretul bancar

13 Mar 2009   •   00:00

Austria îşi menţine secretul bancar, după ce Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a asigurat-o că răspunde normelor OCDE în materie, în cursul unor discuţii la Paris, a anunţat vineri ministrul austriac de finanţe, Josef Pröll, transmite din Viena AFP.



''Răspundem normelor OCDE în materie de secret bancar. Criteriile OCDE trebuie să fie criteriile mondiale /în materie de secret bancar/ pe care trebuie să se bazeze Uniunea Europeană şi G-20'', a afirmat Pröll într-o conferinţă de presă la Viena, la întoarcerea sa de la Paris, unde a avut convorbiri cu reprezentanţi ai OCDE. Austria nu se află pe lista cu paradisuri fiscale necooperante a OCDE, unde figurează îndeosebi Liechtenstein şi Andorra. Ca şi Elveţia şi Luxemburg, Austria este supusă unor presiuni crescânde pentru renunţarea la secretul său bancar, odată cu apropierea summitului G-20 din 2 aprilie de la Londra şi în contextul crizei financiare mondiale.

Austria este criticată deoarece băncile sale nu sunt obligate să furnizeze elemente despre clienţii lor decât la cererea justiţiei. Printre altele, persoanele vizate au posibilitatea de a bloca demersul, făcând recurs la decizia justiţiei. Pe 8 martie, Austria, Elveţia şi Luxemburg au cerut să fie asociate la orice discuţie ce ar putea duce la plasarea lor pe o listă neagră a paradisurilor fiscale.

×
Subiecte în articol: lumea