x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bancherii ne încurajează: Europa de Est îşi va reveni puternic după criză

Bancherii ne încurajează: Europa de Est îşi va reveni puternic după criză

11 Mar 2009   •   00:00

Economiile din Europa de Est vor evita să intre în incapacitate de plată şi îşi vor reveni puternic după criza financiară mondială, a declarat Thomas Mirow, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).



"În unele state din Europa de Est ne confruntăm acum cu o recesiune severă, dar nu cu un colaps. În orice caz ar fi o greşeală gravă să crezi că viitorul va fi prea sumbru. Situaţia de astăzi este serioasă, dar poate fi gestionată. Există câteva fundamente de bază în Europa de Est care rămân pe piaţă şi este nevoie să fie protejate. Credem că Europa de Est va ieşi din această criză, poate lovită dar nu înfrântă", va arăta oficialul BERD, într-un discurs pe care îl va rosti mâine la London School of Economics, notează Agerpres.



Banca Mondială a cerut Europei Occidentale să ajute fostele state comuniste, care se confruntă cu efectele recesiunii mondiale. "Menţinerea fluxului de creditare şi evitarea retragerii în spatele graniţelor naţionale este crucială pentru întreaga Europă. Închiderea uşii pentru vecinii noştri acum înseamnă închiderea uşii pentru propriul nostru viitor", a declarat Thomas Mirow. El susţine că principala grijă o reprezintă Ucraina, care "se confruntă cu o multitudine de probleme". Dar BERD "este încurajată de recentele declaraţii de unitate şi de iminenta întoarcere la Kiev a delegaţiei FMI. Stabilitatea Ucrainei este de o importanţă crucială pentru viitorul întregii Europe", a afirmat Thomas Mirow.

×
Subiecte în articol: lumea europa est