x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Belgia / Prinţii şi prinţesele rămân fără alocaţiile de la stat!

Belgia / Prinţii şi prinţesele rămân fără alocaţiile de la stat!

10 Mar 2009   •   00:00

Prinţesele şi prinţii din casa regală a Belgiei urmează pe viitor să se obişnuiască să-şi câştige banii din muncă, la fel ca echivalenţii lor din casa regală a Olandei. Acest lucru se va produce doar în cazul în care parlamentul belgian va aproba reducerea alocaţiilor acordate membrilor familiei regale, scrie Telegraaf, citat de Agerpres.



Vremea unui trai regesc din banii de la stat pare să se fi sfârşit pentru capetele încoronate ale Belgiei, parlamentul pregătindu-se să tragă o linie sub beneficiile costisitoare acordate acestora. Deşi un aviz definitiv din partea comisiei de specialitate a camerei reprezentanţilor (camera inferioară a parlamentului federal belgian) se lasă încă aşteptat, o mare majoritate a deputaţilor din cameră este, conform creştin-democratului Van den Driessche în favoarea unei reduceri masive a beneficiilor financiare acordate casei regale. În afară de regele Albert al II-lea şi prinţul de coroană Filip, în acest moment atât fratele său Laurent cât şi sora sa Astrid primesc de la stat o contribuţie anuală considerabilă. Din punct de vedere al parlamentarilor, aceste sume ar urma să fie în curând reduse până la nivelul şefului statului (regele) şi al moştenitorului tronului.

Motivul direct pentru această înăsprire a regulilor privind sumele acordate casei regale îl reprezintă o serie de scandaluri din jurul prinţului Laurent, fratele mai tânăr şi ''cam sărac cu duhul'' al lui Filip, potrivit Telegraaf. Acesta duce o viaţă de parazit, mulţumită unui venit anual de la stat de circa 300.000 de euro şi nu a muncit nici măcar o singură zi în viaţa lui. Belgia se uită de ceva vreme cu gelozie în direcţia Olandei, unde majoritatea prinţilor şi prinţeselor au absolvit nişte studii, au o carieră şi pe deasupra sunt persoane de succes în viaţa socială. În curând, la Bruxelles va fi audiat chiar şi un expert olandez, care va vorbi despre avantajele sistemului olandez în acest domeniu. În afară de prinţi şi de prinţese, inclusiv văduvele şi văduvii persoanelor princiare defuncte urmează să primească mai puţini bani. Mulţi dintre parlamentarii belgieni consideră că suma de 1,6 milioane euro pe care văduva fostului rege Baudouin (Boudewijn, în flamandă), regina Fabiola, o primeşte anual reprezintă un venit prea mare.

×
Subiecte în articol: lumea