x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bulgarii cer ajutor internaţional pentru redresarea ţării

Bulgarii cer ajutor internaţional pentru redresarea ţării

17 Mar 2009   •   00:00

Premierul bulgar Serghei Stanişev a cerut statelor membre UE, în cadrul unei întâlniri avute luni cu ambasadorii acestora la Sofia, să ajute Bulgaria cu experţi care să contribuie la implementarea reformelor de care ţara are nevoie, relatează cotidianul Standart.



Ambasadorii au exprimat disponibilitatea de principiu a ţărilor lor de a ajuta Bulgaria cu experţi, însă există încă unele chestiuni ce trebuie lămurite, a precizat ambasadorul ceh în Bulgaria, Martin Klepetko, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE. "Multe state membre UE şi-au exprimat deja disponibilitatea de a trimite experţi în ţara dumneavoastră. Dar trebuie să ştim exact domeniile în care aveţi nevoie de ajutor", a spus diplomatul ceh. Diplomaţii au ţinut să menţioneze însă că experţii pe care îi vor trimite vor trebui să ocupe doar poziţii înalte la nivel tehnic, şi nu politic. De asemenea, o chestiune sensibilă o reprezintă şi remunerarea acestor experţi, în condiţiile în care salariile din administraţia de stat din Bulgaria sunt cu mult sub cele din alte state UE.

Premierul Stanişev a menţionat că un număr de 130 de experţi din alte state UE lucrează deja în Bulgaria, contribuind la implementarea cu succes a reformelor necesare. Potrivit şefului executivului de la Sofia, noii experţi europeni vor fi implicaţi în combaterea corupţiei, în reformarea sistemului juridic, în îmbunătăţirea capacităţii administrative, dar vor fi angajaţi şi în sectoare precum educaţia, sănătatea sau transporturile. Totuşi, detaliile precise cu privire la domeniile în care sunt solicitaţi experţi europeni vor fi elaborate în scurt timp de ministrul administraţiei publice Nikolai Vassilev. Cotidianul Dnevnik susţine că unii dintre ambasadori au respins solicitarea lui Stanişev, considerând că prin aceasta el vizează "reinventarea" Mecanismului de cooperare şi verificare în justiţie impus de Bruxelles la aderarea ţării la UE. Totuşi, Serghei Stanişev a negat faptul că propunerea sa avea vreo legătură cu mecanismul pe justiţie.

Potrivit surselor citate, Stanişev ar fi discutat despre această propunere şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu care s-a întâlnit la Bruxelles, iar săptămâna viitoare reprezentanţi guvernamentali de la Sofia se vor deplasa din nou la Bruxelles pentru a pune la punct cu oficialii CE detaliile.

×
Subiecte în articol: lumea