x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carlos Şacalul nu vrea să vadă filmul vieţii lui la televizor

Carlos Şacalul nu vrea să vadă filmul vieţii lui la televizor

de Sînziana Stancu    |    06 Ian 2010   •   00:00

Teroristul de origine venezuelană Ilici Ramirez Sanchez, zis şi Carlos Şacalul, care ispăşeşte în Franţa pedeapsa cu închisoare pe viaţă, a cerut justiţiei să blocheze difuzarea unui film despre viaţa lui de către postul privat de televiziune Canal+.

Tribunalul din Nanterre (în apropiere de Paris) va examina, în data de 13 ianuarie, cererea lui Carlos. Avocata lui, Isabelle Coutant-Peyre, şi-a exprimat regretul că clientul ei nu a fost contactat de realizatorii filmului biografic, mai ales că "el trăieşte încă şi nu ar fi fost greu de contactat", chiar dacă se află în detenţie, la penitenciarul din Poissy, informează AFP.

Bazat pe un dosar de presă şi pe interviuri date de autorii acestuia în lunile recente, Coutant-Peyre este de părere că filmul îi aduce prejudicii clientului ei, evocând, între altele, şi atentatele pentru care el nu a fost încă judecat. În acţiunea înaintată instanţei din Nanterre, ea a cerut să i se predea o copie a filmului, iar difuzarea înregistrării originale să fie blocată timp de trei luni imediat ce instanţa se va pronunţa asupra cererii.

Filmul are trei părţi şi o durată de 90 de minute şi a fost realizat de Olivier Assayas. Richard Malka, avocatul companiei producătoare Film en Stock, este de părere că un eventual succes al cererii lui Carlos ar echivala cu "o atingere halucinantă a dreptului de creaţie artistică şi a libertăţii de expresie".

Ajuns acum la 60 de ani, Carlos a fost capturat de către serviciile secrete franceze în 1994, în Sudan, la Khartoum şi condamnat în 1997 la închisoare pe viaţă pentru uciderea, în 1975, la Paris, a doi membri ai contraspionajului francez şi a unui informator. În octombrie 2008, Curtea de Apel din Paris a confirmat retrimiterea lui Carlos într-o instanţă specială, pentru a fi judecat în legătură cu o serie de atentate comise în Franţa, în perioada 1982-1983.

×
Subiecte în articol: magazin