x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cehia / Protest al agricultorilor

Cehia / Protest al agricultorilor

12 Mar 2009   •   00:00

Aproximativ 5.000 de agricultori veniţi din Republica Cehă şi din alte ţări din regiune au manifestat joi, la Praga, împotriva sistemului de subvenţii al UE, care defavorizează, în opinia lor, noile state membre ale Uniunii, transmite AFP.



Manifestanţii au intenţia de a rămâne mai multe ore în centrul capitalei cehe, pentru a prezenta revendicările lor comisarului european al agriculturii Mariann Fischer-Boel, aflat la Praga pentru a participa la o conferinţă internaţională. Participanţii la protest, majoritatea dintre ei producători de lapte, au făcut apel la creşterea preţului de achiziţie al laptelui, precum şi la armonizarea condiţiilor de acordare a subvenţiilor începând din 2010 şi nu din 2013, aşa cum stipulează tratatele de aderare semnate înainte de intrarea ţărilor lor în UE, în 2004. "Aceleaşi condiţii pentru toţi în cadrul UE!", "Suntem noi, dar nu fără importanţă!", se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţii veniţi din Republica Cehă, Germania, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Lituania.

"Avem posibilitatea de a face în aşa fel ca Tratatul de la Lisabona să nu fie ratificat până când condiţiile nu vor fi armonizate", a afirmat şeful Camerei agricole cehe, Jan Veleba, în faţa mulţimii. Republica Cehă era până nu de mult ultima ţară a UE care nu se pronunţase asupra Tratatului de la Lisabona, până la "Da-ul" camerei inferioare a parlamentului de la Praga. Senatul urmează să examineze textul, după care documentul va trebui semnat de foarte euroscepticul preşedinte Vaclav Klaus.

×
Subiecte în articol: lumea