x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cele mai scumpe tablouri

Cele mai scumpe tablouri

14 Sep 2007   •   00:00

Arta i-a fascinat dintotdeauna pe cei cu posibilităţi financiare crescute şi cultul pentru frumos. Căţiva sunt insă aceia care işi permit să deţină un tablou a cărui valoare depăşeşte 100 de milioane de euro.

Pollock, Klimt, Picasso, Van Gogh sau pictorii cu nume de milioane

Arta i-a fascinat dintotdeauna pe cei cu posibilităţi financiare crescute şi cultul pentru frumos. Căţiva sunt insă aceia care işi permit să deţină un tablou a cărui valoare depăşeşte 100 de milioane de euro.

Numărul 5, 1948 - Jackson Pollock (140 de milioane de dolari). Pictorul american Jackson Pollock i-a surclasat pe mulţi pictori consacraţi. David Martinez, un om de afaceri mexican pasionat de artă, i-a cumpărat tabloul de la David Gweffen, mogulul divertismentului hollywoodian. Suma cu care a fost văndut tabloul nu a fost recunoscută oficial. Pictat in stil "picurat", tabloul a devenit in prezent cel mai scump din toate timpurile.

Portretul Adelei Bloch - Bauer Gustav Klimt (135 de milioane de dolari). Pictat de maestrul avangardist Gustav Klimt in 1907, portretul a fost văndut moştenitorului american al cosmeticelor Ronald S. Lauder, la casa de licitaţii Christie’s. In prezent, creaţia este expusă la Neue Gallery din New York, unde va rămăne pănă la jumătatea lunii septembrie.

Băiat cu pipă - Pablo Picasso (104 milioane de dolari). Preţul-record al picturii, la licitaţia Sotheby din New York de la 4 mai 2004, i-a surprins pe criticii de artă din motivul că nu este pictat in stilul cubist. Tabloul a fost pictat in perioada roz a lui Picasso, cănd pictorul prefera nuanţele vesele de roz şi portocaliu pentru tablourile sale.

Dora Maar cu Pisica - Pablo Picasso (95 de milioane de dolari). Unul dintre ultimele tablouri pictate de Picasso este considerat de unii critici a fi un omagiu neflatant la adresa amantei lui, Dora Maar. Pictat in 1941, tabloul a incasat o sumă-record la licitaţa Sotheby.

Portretul doctorului Gachet - Vincent van Gogh (82 de milioane de dolari). Tabloul maestrului impresionist a devenit celebru cănd afaceristul japonez Ryoei Saito a plătit 82,5 milioane de dolari la licitaţia Christie din New York. Saito era atăt de ataşat de tablou, incăt a vrut să fie incinerat cu el cănd a murit. Afaceristul a murit in 1996, dar pictura a fost salvată…

Pe următoarele locuri ale celor mai scumpe tablouri din lume se află: "Bal la moara de la Galette" al lui Renoir, "Masacrul inocenţilor" de Rubens, "Rideau, Cruchon şi Compotier" al lui Cezanne, pe ultimul loc, 10, aflăndu-se "Irişii" lui Vincent van Gogh

Costisitorul tablou infăţişănd-o pe amanta lui Picasso ascunde o poveste tristă. Se spune că, după ruperea legăturii lor, intrebată de ce nu-şi găseşte alt partener, Maar ar fi răspuns: "După Picasso, numai Dumnezeu"

×
Subiecte în articol: magazin milioane picasso