x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Chişinău/ Relaţiile cu Moscova, prioritatea guvernului comunist

Chişinău/ Relaţiile cu Moscova, prioritatea guvernului comunist

de Corina Andriuta    |    16 Feb 2008   •   00:00
Chişinău/ Relaţiile cu Moscova, prioritatea guvernului comunist

09:23 • Autorităţile moldovene se pregătesc să facă noi paşi, săptămâna viitoare, pentru apropierea de Rusia - preşedintele Vladimir Voronin participă la un summit informal al CSI, iar premierul Vasile Tarlev are programată o importantă vizită de lucru la Moscova.

Autorităţile moldovene se pregătesc să facă noi paşi, săptămâna viitoare, pentru apropierea de Rusia - preşedintele Vladimir Voronin participă la un summit informal al CSI, iar premierul Vasile Tarlev are programată o importantă vizită de lucru la Moscova.

TATONĂRI. Vladimir Voronin a avut săptămâna aceasta o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, cu care a discutat despre "perspectiva dezvoltării relaţiilor bilaterale", despre participarea Chişinăului la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (fostele republici sovietice, mai puţin statele baltice), programat la 22 februarie, în capitala Rusiei, dar şi despre importanţa vizitei de lucru a premierului Vasile Tarlev la Moscova, planificată la 20 feburarie. Guvernul a anunţat că Vasile Tarlev intenţionează să semneze în cadrul acestei vizite mai multe acorduri şi documente de colaborare cu Federaţia Rusă în domeniul protecţiei mediului şi utilizării resurselor naturale, tehnologiilor informaţionale, schimburilor comerciale pentru anul în curs. Guvernul a desemnat în şedinţa de miercuri, 13 februarie, componenţa nominală a delegaţiei, care este formată din 17 persoane, inclusiv mai mulţi miniştri şi oficiali de rang înalt care vor pleca împreună cu premierul Tarlev la Moscova.

PRIORITATE. Federaţia Rusă rămâne unul dintre partenerii comerciali importanţi ai Republicii Moldova, chiar dacă în 2007 tradiţionalul loc întâi pe care l-a deţinut în comerţul Republicii Moldova a fost cedat în favoarea Uniunii Europene. Această evoluţie vine în urma extinderii UE, prin includerea României şi Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dar şi a embargoului impus de Rusia la importul vinurilor, a producţiei agricole şi a altor mărfuri din Republica Moldova, interdicţie impusă pe fundalul unor tensiuni politice între Chişinău şi Moscova. Odată cu îmbunătăţirea acestor relaţii, embargourile au fost ridicate, iar exporturile moldveneşti spre Federaţia Rusă au fost reluate, chiar dacă nu la volumul de dinaintea crizei. Zilele aceastea 36 de întreprinderi moldoveneşti, majoritatea producători de vinuri, participă la Moscova la expoziţia internaţională "Prodexpo - 2008". Cu ocazia evenimentului va fi organizat un congres al distribuitorilor de produse alcoolice din Rusia, în cadrul căruia directorul agenţiei Moldova-Vin, Valeriu Mironescu, va face o prezentare privind potenţialul de export al întreprinderilor vinicole moldoveneşti. Va mai fi organizată o masă rotundă cu tema "Complexul vinicol al Republicii Moldova". La expoziţia "Prodexpo - 2008" participă 2.144 de companii din 60 de ţări. Săptămâna trecută o delegaţie a Camerei de Industrie şi Comerţ de la Moscova şi de oameni de afaceri ruşi a participat la expoziţia "Moldexpo" de la Chişinău şi la un forum moldo-rus al oamenilor de afaceri. După acest forum, ambasadorul rus la Chişinău a declarat că întreprinderile sunt interesate să investească în Republica Moldova, în special după ce Uniunea Europană a acordat Chişinăului Preferinţele Comerciale Autonome, care vor permite de la 1 martie exportul scutit de taxe al mărfurilor moldoveneşti pe piaţa europeană.

 

×
Subiecte în articol: magazin Moscova