x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Coreea de Nord nu renunţă la programul spaţial

Coreea de Nord nu renunţă la programul spaţial

11 Mar 2009   •   00:00

Coreea de Nord are în plan o lansare în Cosmos, în cadrul programului ei spaţial, aşa cum a fost anunţat. Această ipoteză a fost întărită de şeful serviciilor secrete americane, Dennis Blair, în timpul unor audieri a comisiei a Senatului american.



"Nord-coreenii au anunţat că vor efectua o lansare în spaţiu şi cred asta intenţionează să facă. Este posibil să mă înşel, dar acesta este sentimentul meu", a declarat Blair, citat de Agerpres. Coreea de Nord a afirmat că va urma un proiect de teste cu rachete, dar că o eventuală lansare ar intra în cadrul unui program spaţial şi nu va fi un act de provocare militară.

Responsabili americani şi sud-coreeni au afirmat luna trecută că Phenianul se pregătea de efectuarea unui teste de lansare a rachetei sale cu rază lungă de acţiune Taepodon-2. "Dacă un vehicul spaţial cu trei etaje funcţionează, aceasta ar putea atinge nu doar Alaska sau Hawaii, dar şi ceea ce hawaienii numesc continent şi locuitorii din Alaska numesc sudul paralelei 48", a adăugat Blair, referindu-se la teritoriul SUA.

Printre altele, comunitatea americană de informaţii "continuă să afirme că nord coreenii au atins în trecut capacitatea de îmbogăţire a uraniului" şi "unii membrii ai comunităţii de informaţii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de posibilitatea ca Coreea de Nord să aibă în curs un program de îmbogăţire a uraniului", a mai afirmat acesta. "Suntem în continuare îngrijoraţi de faptul că Phenianul ar putea continua exportarea tehnologiilor nucleare", în ciuda angajamentului său de a renunţa la aceasta printr-un acord în cadrul negocierilor în format de şase privind denuclearizarea peninsulei coreene.

×
Subiecte în articol: lumea