x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Daily Mail: Oamenii de ştiinţă au clonat sânge de mamut

Daily Mail: Oamenii de ştiinţă au clonat sânge de mamut

03 Mai 2010   •   00:00
Daily Mail: Oamenii de ştiinţă au clonat sânge de mamut

Cercetătorii canadieni au reuşit, într-un experiment de tip "Jurassic Park", să obţină sânge de mamut lânos printr-un procedeu de clonare, pornind de la ADN-ul adunat de la mai multe exemplare de mamut păstrate în permafrostul siberian. Oamenii de ştiinţă au constatat că aceste animale îşi păstrau căldura organismului în condiţiile aspre ale zonei arctice din urmă cu 25.000 de ani şi cu ajutorul unui fel de antigel sintetizat de o proteină din sânge.

"Aceste molecule de sânge obţinute nu sunt diferite faţă de cele ce ar fi fost prelevate de la un exemplar în viaţă, în urmă cu zeci de mii de ani", a declarat Prof. Kevin Campbell de la University of Manitoba, Canada, coordonatorul acestui experiment.

Pentru a clona sângele de mamut, cercetătorii au folosit ADN-ul conservat în oase aparţinând mai multor specimene descoperite în Siberia, informează cotidianul britanic Daily Mail, citat de Agerpres. La acest proces a fost folosit şi ADN prelevat de la descendenţii genetici ai mamuţilor lânoşi, elefanţii asiatici.

"Aveau în sânge", susţine cercetătorul canadian explicând că 'în pofida temperaturilor extrem de scăzute, sângele mamuţilor lânoşi continua să transporte oxigen spre ţesuturi".

×
Subiecte în articol: lumea