x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Dominique Strauss-Kahn: Dacă eram ascultaţi, criza putea să fie prevenită!

Dominique Strauss-Kahn: Dacă eram ascultaţi, criza putea să fie prevenită!

10 Mar 2009   •   00:00

Preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, consideră că actuala criză economică mondială ar fi putut fi prevenită dacă unele ţări dezvoltate ar fi ascultat sfaturile FMI.



Strauss-Khan a făcut această afirmaţie în cadrul unei vizite la Universitatea din Dar es Salaam, capitala economică a Tanzaniei. "Lumea se confruntă cu cea mai gravă criză de după anii 30, dar este incorect să se spună că FMI nu a încercat să o prevină. FMI are un mecanism de alertă, pe care îl publică în mod regulat, pentru a preveni posibilele recesiuni economice. Fără îndoială, rămâne la latitutinea ţărilor să acţioneze în consecinţă", a subliniat Strauss-Kahn, citat de Agerpres.



Oficialul FMI a opinat că, "deşi, la început, criza a fost provocată de naţiunile bogate, care au fost primele afectate, acum ea se resimte şi în ţările în curs de dezvoltare". Conform FMI, primul revers pentru ţările sărace este scăderea exporturilor, care le susţin economia, urmată de reducerea investiţiilor străine şi diminuarea ajutoarelor. Kahn a explicat că "unii donatori îşi pot retrage ajutoarele, din cauza crizei", dar a insistat "ca aceştia să nu întoarcă acum spatele Africii şi altor ţări sărace din lume. n ceea ce ne priveşte, FMI îşi va creşte sprijinul pentru Africa în următorul exerciţiu financiar". Referitor la politicile pe care le consideră convenabile pentru ţările mai sărace, Strauss-Khan a precizat că "FMI nu a forţat niciodată ţările membre să privatizeze, deşi a recomandat un mai bun raport între sectorul public şi cel privat"

×
Subiecte în articol: lumea