x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "Dragoste" de mamă - Michel Houellebecq, "mincinos", o gîndire "nulă"

"Dragoste" de mamă - Michel Houellebecq, "mincinos", o gîndire "nulă"

29 Apr 2008   •   00:00

Michel Houellebecq - "Mincinos", avînd o gîndire "nulă", zice mama sa
Lucie Ceccaldi, mama cunsocutului scriitor francez Michel Houellebecq, va publica în luna mai o carte în care îşi povesteşte viaţa turmentată şi îi dă replica fiului său, descris în special ca un "mincinos" şi ca un autor cu gîndire "nulă", potrivit presei franceze.



Lucie Ceccaldi, mama cunsocutului scriitor francez Michel Houellebecq, va publica în luna mai o carte în care îşi povesteşte viaţa turmentată şi îi dă replica fiului său, descris în special ca un "mincinos" şi ca un autor cu gîndire "nulă", potrivit presei franceze.

În "Innocente" (editura Scali), o lucrare autobiografică, Lucie Ceccaldi scrie, în postfaţă: "Voi reîncepe să vorbesc cu Michel în ziua în care el se va duce în piaţa publică, cu ale sale «Particule elementare» în mînă, şi va spune: «Sunt un mincinos, un impostor, am fost un parazit (...) şi îmi cer iertare»". şi asta deoarece mama scriitorului îşi acuză fiul de calomnie, după ce acesta a descris-o, în cartea sa, ca pe un soi de "hippie în derivă", o mamă nu prea bună.

Lucie Ceccaldi nu este blîndă cu fiul său, scrie Liberation. Pentru ea, succesul lui Michel Houellebecq se datorează pur şi simplu "nulităţii" sale. "Probabil că tocmai datorită acestei nulităţi, care este gîndirea de astăzi, se află el atît de în pas cu vremurile", spune mama scriitorului. Ea susţine că "ruptura" dintre ei s-a produs în 1992, din cauza unei dispute legate de războiul din Golf.

Neînţelegerile dintre mamă şi fiu se referă chiar şi la data de naştere a lui Michel Houellebecq. Autorul afirmă că s-a născut în 1958. Mama sa susţine, însă, că l-a născut în 1956. "Să mă acuze că am trucat acte de naştere cînd el însuşi se face cu doi ani mai tînăr, încercaţi să vedeţi de ce... Un idiot cochet, în plus", a afirmat aceasta.

În lucrarea sa, Lucie Ceccaldi recunoaşte că şi-a neglijat fiul, care a fost crescut de bunica din partea tatălui. "Bunica Houellebecq era de tipul proletar duşmănos", arată mama scriitorului, în vîrstă de 83 de ani. În cartea sa, ea îşi povesteşte viaţa zbuciumată. Născută în Algeria, a fost comunistă în anii '50 şi a terminat şef de promoţie facultatea de medicină din Alger. În prezent, trăieşte la Réunion.

Michel Houellebecq nu a dorit, pînă acum, să se exprime cu privire la cartea scrisă de mama sa. El lucrează, în prezent, la adaptarea pentru cinema a romanului său "Posibilitatea unei insule/ La possibilité d'une île".

Michel Houellebecq este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi scriitori francezi contemporani. În 1992, a publicat primul volum de poeme, "Pe urmele fericirii", distins cu Premiul Tristan Tzara. În 1994, publică primul roman "Extinderea domeniului luptei", care îl face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, "Sensul luptei", obţine Prix de Flore în 1996. În 1998, publică simultan volumul de texte critice "Intervenţii" şi romanul "Particulele elementare", tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi recompensat cu Prix Novembre. În 2000, îi apar un disc, "Prezenţa umană", cu poeme în lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, şi "Lanzarote", un volum între reportaj şi ficţiune, cu fotografii. Se stabileşte în Irlanda. În 2001, publică romanul "Platforma", care cunoaşte, asemenea "Particulelor elementare", un succes fulminant. În anul 2002, devine primul francez căruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.
Mediafax

×