x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun ECOSISTEM / Murim incet, dar sigur

ECOSISTEM / Murim incet, dar sigur

de Corina Andriuta    |    13 Sep 2007   •   00:00
ECOSISTEM / Murim incet, dar sigur

Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, intocmită de Uniunea Internaţională de Conservare a Naturii, cuprinde in prezent nu mai puţin de 41.415 specii, informează lenta.ru. Dintre speciile ameninţate cu dispariţia, doar papagalul de Maurtius ( Psittacula eques) pare să intre pe o curbă ascendentă.


Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, intocmită de Uniunea Internaţională de Conservare a Naturii, cuprinde
in prezent nu mai puţin de 41.415 specii, informează lenta.ru. Dintre speciile ameninţate cu dispariţia, doar papagalul de Maurtius ( Psittacula eques) pare să intre pe o curbă ascendentă.

41415. Acesta este numărul speciilor aflate in pericol de dispariţie in prezent. Cel puţin aşa ne informează cel mai recent studiu publicat in Cartea Roşie, in 2007. O treime din aceste specii sunt amfibiile,o pătrime sunt mamiferele, in timp ce o optime revine păsărilor. 70 % din speciile de plante de pe planetă se află şi ele in pericol. Annual, Lista Roşie a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii se innoieşte şi devine tot mai alarmantă. U.I.C.N. recunoaşte că eforturile pentru conservarea şi protejarea mediului inconjurător devin tot mai mari, dar nu sunt suficiente. 16.306 specii sunt pe cale de dispariţie (cu 188 mai multe decăt in 2006), 785 specii sunt considerate dispărute, in timp ce 65 specii mai existădoar in rezervaţii. Statutul de conservare a habitatului a gorilelor din vest (Gorilla Gorilla) a fost schimbat din "este in pericol" (Endangered) in "se află in situaţie critică"(Critically endangered). Defrişarea pădurilor a dus ca subspecia gorilelor din cămpia de vest (Gorilla Gorilla Gorilla) să fie mai vulnerabile pentru vănători. Mai mult de atăt, subspecia a avut de suferit şi din cauza virusului EBOLA, numărul lor micşorăndu-se cu 95%. S-a inrăutăţit sau a rămas neschimbat şi statutul urangutanilor, delfinilor Baiji, precum şi al multor reptile din America de Nord, dar şi diverse plante. Pentru prima dată in Cartea Roşie au fost trecute şi specii de coral. Doar statutul unei singure specii s-a imbunătăţit, a papagalului din Mauritius ( Psittacula eques) care a fost trecut din categoria "se află in situaţie ritică" in "se află in pericol".

×
Subiecte în articol: magazin specii