x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ei îşi dau în cap şi tot ei se ajută să treacă strada

Ei îşi dau în cap şi tot ei se ajută să treacă strada

11 Mar 2009   •   00:00

Primul-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, a solicitat în mod oficial Rusiei un împrumut de cinci miliarde de dolari, a declarat ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin. În urmă cu câteva luni între cele două state a izbucnit un puternic scandal care a dus la blocarea livrărilor de gaze către Europa.



"Primul-ministru Iulia Timoşenko a făcut o solicitare. Purtăm consultări cu reprezentanţii Ministerului ucrainean de Finanţe. Deocamdată nu s-a ajuns încă la o decizie", a declarat Alexei Kudrin, citat de Agerpres. La începutul lunii februarie, Ministerul rus de Finanţe a anunţat că Ucraina şi Rusia au discutat despre posibilitatea acordării unui împrumut de cinci miliarde de dolari destinat acoperirii deficitului bugetar, fără ca Ucraina să facă o cerere formală în acest sens.

În urmă cu câteva zile, Kudrin aprecia că nu există multe motive pentru care Rusia ar acorda un împrumut Ucrainei. "Rusia nu poate fi de acord să acorde un împrumut care nu este necesar şi eficient", a apreciat Alexei Kudrin, adăugând că guvernul şi preşedintele ucrainean trebuie să ajungă la un consens cu privire la necesitatea de a solicita un împrumut de la Moscova. De asemenea, Alexei Kudrin a estimat că Rusia va acorda asistenţă financiară ţărilor din CSI în măsura în care este posibil în actualele condiiţii economice. Recent, Moscova a promis credite de două miliarde de dolari pentru Belarus şi Kirghistan.

Economia Ucrainei a fost lovită puternic de criza economică mondială. Fondul Monetar Internaţional a aprobat, în luna noiembrie 2008, un împrumut de 16,4 miliarde de dolari către Ucraina, iar prima tranşă de 4,5 miliarde dolari a fost deja livrată. Capacitatea autorităţilor de la Kiev de a îndeplini termenii FMI prin reducerea cheltuielilor este afectată de disputele dintre preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor"s (S&P) a coborât, cu două trepte, ratingul de ţară al Ucrainei, la "CCC plus", din cauza riscurilor care afectează punerea în practică a programului de sprijin promis de Fondul Monetar Internaţional.

×
Subiecte în articol: lumea