x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Foo Fighters

Foo Fighters

de Raluca Grintescu    |    21 Oct 2005   •   00:00
Foo Fighters
MUZICA
Numele lui Dave Grohl aminteste fiecaruia dintre noi de tineretile alternative, cand liderul Foo Fighters era bateristul legendarei formatii Nirvana. Dave Grohl a facut istorie in anii ’90 si povestea continua si astazi. Imediat dupa ce valul de muzica alternativa purtand marca "Seattle" a inceput sa se domoleasca, a venit vremea pentru noi proiecte. Dupa succesul rasunator pe care l-a avut albumul "One By One", scos anul trecut, acum a venit randul unui dublu disc, "In Your Mind". Mai mult decat atat, aparitia acestui album nu e intamplatoare. Foo Fighters implineste anul acesta zece de ani de existenta, fapt pentru care discul este unul aniversar. Pe de o parte un disc dur, cu riff-uri agresive si refrene urlate, pe de alta parte, un disc acustic, in care structura pieselor e mai importanta decat batalia vatilor.

ALCHIMIE. Secretul Foo Fighters consta in alchimia sunetului si in imbinarea perfecta dintre melodicitate de balada si duritate de heavy-metal. Iar cand balansul dintre cele doua este perfect mentinut de Dave Grohl&Co, avem de-a face cu un album de exceptie. "In Your Honor" se muleaza perfect pe starea de spirit a fiecaruia si e greu de spus ce piesa e mai buna decat alta: fiecare isi va regasi versurile si acordurile preferate.

SCURTA ISTORIE. Foo Fighters s-a "nascut" in Seattle, la ideea fostului baterist al formatiei Nirvana, Dave Grohl. Dar nu va lasati pacaliti de veleitatile sale de tobosar, caci Grohl s-a jucat serios cu chitara cu mult inainte de a se alatura trupei Nirvana in 1990. In 1988, pe vremea cand era licean, Grohl facea parte din trupa "Scream". Impreuna cu Barret Jones, colegul sau, Dave a reusit sa inregistreze mai multe demo-uri. In turneul din 1990 insa, Dave a fost descoperit de Kurt Cobain si a acceptat imediat propunerea de a canta in Nirvana. Moartea lui Cobain in 1994 l-a facut pe Grohl sa-si puna in practica intentiile de inceput: sa cante la chitara si sa retuseze vechile demo-uri. Asa a inceput Foo Fighters, in 1995, cu John alaturi.

Lansat in iulie 1995, albumul de debut, "This Is A Call", a adus un val de critici dupa ce Grohl s-a folosit de numele lui Cobain ca sa-si faca publicitate. Curand insa, fanii Foo Fighters au crescut in numar simtitor. Ceea ce putini stiu este faptul ca intregul album poarta semnatura lui Grohl. Primul hit, "Big Me", a facut furori, ca mai tarziu albumul sa fie premiat cu platina. Neprevazutul si-a spus din nou cuvantul prin plecarea lui Goldsmith in 1997 si venirea lui Taylor Hawkins. Smear a parasit si el trupa, cedand locul lui Franz Stahl, care, la randul lui, este inlocuit de Chris Shiflett.

De mai bine de zece ani, Foo Fighters (Dave Grohl, Nate Mendel, Taylor Hawkins si Chris Shiflett) este una din cele mai respectate si mai populare trupe rock, care si-a castigat un loc important in industria rockului. Dave Grohl, o icoana rock si totodata o marca a succesului Foo Fighters (dar si a proiectelor sale paralele), va ramane in istorie ceva mai mult decat acel Dave care batea tobele intr-o formatie grunge din Seattle. Iar satisfactia lui Grohl la succesul trupei este vizibila o data cu ultimul lor album, "In Your Honour", de departe un disc alert si creativ, incomparabil cu ceea ce au realizat trupetii in trecut. La mai mare baieti!

INFO

CASCADORIE. Bateristul grupului american de hard-rock "Motley Crue", Tommy Lee, a fost ranit usor, in timpul unui concert, la brat si la fata, din cauza unei cascadorii ce facea parte din regia spectacolului. Lee era suspendat cu ajutorul unor cabluri, la zece metri deasupra scenei, in timpul unui concert care a avut loc de curand la Casper. Dus de urgenta la spitalul local, rockerul nu a petrecut prea mult timp acolo, ranile nefiind grave. Nici un concert al trupei nu va fi anulat, potrivit comunicatului.

MARATON TV. Pentru ca isi va lansa noul album in cursul lunii viitoare, Madonna va incepe un maraton tv. Postul MTV va difuza astazi, in premiera, noul documentar al solistei, intitulat "I’m Going To Tell You A Secret", care va prezenta turneul "Re-Invention", efectuat in ultimii ani. Materialul va fi difuzat dupa o saptamana de canalele VH1 si Logo, un canal special creat pentru minoritatile sexuale. Noul album al solistei, intitulat "Confessions On A Dancefloor", va fi lansat la data de 15 noiembrie 2005. Pana atunci, Madonna va participa la editia din acest an a MTV Europe Music Awards, care va avea loc la data de 3 noiembrie 2005 in Lisabona/Portugalia. Solista isi va prezenta cu aceasta ocazie noul single. (Raluca Grintescu)
×
Subiecte în articol: dave grohl fighters foo fighters dave grohl