x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fumatul poate produce modificari gentice ireversibile

Fumatul poate produce modificari gentice ireversibile

de Jurnalul National    |    30 Aug 2007   •   00:00
Fumatul poate produce modificari gentice ireversibile
Sursa foto: Diego Cervo/

Fumatul poate antrena modificări ireversibile in activitatea unor gene din organism, acest fapt ar putea explica de ce foştii fumători prezintă mai multe riscuri de a se imbolnăvi de cancer pulmonar faţă de persoanele care nu au fumat niciodată.




Fumatul poate antrena modificări ireversibile in activitatea unor gene din organism, acest fapt ar putea explica de ce foştii fumători prezintă mai multe riscuri de a se imbolnăvi de cancer pulmonar faţă de persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit unui studiu canadian preluat de AFP.

Cercetătorii au utilizat tehnica de analiză SAGE (Serial Analysis of Gene Expression) pentru a studia activitatea genelor din ţesutul pulmonar. La studiu au participat 20 de fumători şi foşti fumători şi patru persoane care nu au fumat niciodată.

Anumite gene, cu rol important in repararea ADN-ului celulelor, sunt afectate permanent de fumat, care intrerupe, de asemenea, activitatea genelor care contribuie la combaterea dezvoltării cancerului pulmonar.

Modificările in activitatea genelor implicate in repararea şi regenerarea aparatului respirator se impart in trei categorii: reversibile (gena CABYR, gena TFF3 care intervine in compoziţia secreţiei produse de celule mucoase), parţial reversibile (MUC5AC, proteina care asigură protecţia căilor aeriene şi digestive) şi ireversibile (gena GSK3B, deja asociată cu dezvoltarea cancerului).

Cercetătorii au identificat, de asemenea, gene care sunt active doar la fumători. Astfel, CABYR, o genă implicată in mobilitatea spermatozoizilor şi asociată cu anumite tumori, intervine in funcţionarea cililor care căptuşesc bronhiile favorizănd eliminarea deşeurilor care se acumulează.

Rezultatele studiului au fost testate pe un al doilea grup de voluntari format din persoane fumătoare, foste fumătoare şi nefumătoare.

Studiul a fost publicat in BMC Genomics.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin