x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Gorillaz demascati

Gorillaz demascati

de Raluca Grintescu    |    07 Oct 2005   •   00:00
Gorillaz demascati
MUZICA
Trupa virtuala britanica, in carne si oase

Pentru o trupa care incearca sa convinga lumea ca nu este una reala, Gorillaz s-au intrecut pe sine. Membrii "animati" au reusit sa-si cladeasca celebritatea prin intermediul benzilor desenate.

Desi personajele desenate reprezinta trupetii, oameni obisnuiti se afla in spatele motoraselor care resusciteaza intreaga productie muzicala. Spre mirarea trupei care nu se astepta la un asemenea succes atunci cand au pornit la drum, mai mult dintr-o joaca cu creionul, acum cinci ani. Damon Albarn, frontman-ul trupei indie "Blur" si totodata fondatorul "gorilelor", este cel care, alaturi de Jamie Hewlett, cel de-al doilea membru al formatiei si creatorul personajului Tank Girl, a venit cu ideea metamorfozarii trupei in personaje animate. Lor li s-au alaturat apoi DJ Dan "The Automator" Nakamura si rapperul Del Tha Funkee Homosapiens, doua nume respectate in industria hip-hop-ului.

CURENT MUZICAL. Drumul artistic a fost unul neobisnuit, caci cele patru "maimute" nu si-au dezvaluit identitatea nici pana in prezent. Nu se lasa fotografiati, nu au acordat niciodata interviuri televizate, iar atunci cand sunt invitati la radio, personajele sunt cele care iau cuvantul. Ca sa nu mai vorbim de concertele live unde siluetele celor patru membri sunt vizibile doar in spatele unui ecran alb. Inarmati cu libertatea exprimarii artistice, barbatii din spatele maimutelor au conceput cea mai inventiva muzica din ultimii ani. "Gorillaz", albumul lor de debut - care a ajuns direct pe locul trei in topurile britanice in martie 2001 - , are de toate: punk rock, pop, latino, hip-hop. O mixtura funky, futurista, la care nimeni nu s-a mai gandit pana acum.

PREMII. Single-ul "Clint Eastwood" a facut furori in momentul aparitiei, marcand locul patru in top. Cat despre baieti, Gorillaz este una din putinele trupe britanice care au spart tiparele si au invadat pana si americanii. Cele sase "cel mai bine vandute" albume de un nume englezesc pe piata americana in 2001, pe langa The Beatles, Sade, Dido, David Grey si Charlotte Church, vorbesc de la sine. Cat despre premiile obtinute, acestea nu sunt putine. Doua premii MTV Europe, trei premii UK Online Music, un premiu Q si multe alte nominalizari. Dupa o pauza de trei ani in care zvonurile desfiintarii trupei au circulat intens, Gorillaz si-au surprins fanii cu un nou disc, a carui titulatura a fost schimbata din "We Are Happy Landfill" in "Demon Days", si lansat acum cinci luni. Clipul piesei "Dare" ruleaza pe MTV si se afla de cateva saptamani pe locul 10 in top.

FARA MASTI
Murdoc, 2d, Noodle si Russel se vor "dezbraca" de personaje, pentru prima oara in istoria trupei, si vor aparea in carne si oase in fata a mii de admiratori cu ocazia unei serii de concerte pe care Gorillaz le va sustine la Manchester Opera House, Anglia. Intre 1 si 5 noiembrie, trupetii concerteaza pentru promovarea ultimului lor album, iar invitatii, Roots Manuva si Shaun Ryder, vor fi si ei prezenti. "Am ales Manchester deoarece la Londra au loc majoritatea concertelor si noi vrem sa fie ceva deosebit, mai altfel. Dar acest lucru nu se va intampla decat o singura data", a tinut sa precizeze Damon Albarn.

INFO

LANSARE. Fanii Nirvana au fost lasati in agonie dupa ce compilatia trupei nu a mai fost lansata din varii motive. Acum, ei au motive de bucurie, caci la 1 noiembrie va iesi pe piata "Silver: The Best of Box", care va cuprinde si piese ramase in arhiva. Pretul unui dublu disc nu e totusi la indemana oricui, insa fanii inraiti vor scoate cu siguranta 120 de euro pentru a-si achizitiona noutatile Nirvana.

ANIVERSARE. Lansarea albumului "Born to Run" este prilejuita de sarbatorirea a 30 de ani din viata lui Bruce Springsteen. Pentru a marca evenimentul, Bruce s-a gandit sa lanseze o editie speciala a compilatiei la 15 noiembrie. Setul aniversar a fost personal revazut de artist, impreuna cu Jon Landau, si include "Hammersmith Odeon", "London ’75", filmul lui Bruce si concertul din 1975 al trupei "E Street Band". In plus, cumparatorii vor avea parte si de o surpriza: o carticica de 48 de pagini cu fotografiile nepublicate ale lui Springsteen.

REDESCHIDERE. Bon Jovi va fi prima trupa care va concerta pe noul stadion Wembley, a carui redeschidere va avea loc abia in iunie 2006. Recitalul face parte din turneul lor britanic, show ce va fi sustinut la o luna de la primul meci din finala Cupei FA. Bon Jovi nu este la prima cantare pe stadion, el mai sustinand concerte in anii 1995 si 2000. (Raluca Grintescu)
×
Subiecte în articol: trupei gorillaz