x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Guantanamo / Cinci terorişti sunt mândri de atentatele din 11 septembrie 2001!

Guantanamo / Cinci terorişti sunt mândri de atentatele din 11 septembrie 2001!

11 Mar 2009   •   00:00

Cinci deţinuţi de la baza americană de la Guantanamo, acuzaţi de complot în atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, au înaintat instanţei de judecată un document în care par să pledeze "vinovat". În acelaşi document ei se declară mândri de actele lor împotriva Statelor Unite, informează miercuri AFP, citată Agerpres.



Documentul a fost dat publicităţii marţi de un judecător al unui tribunal militar. El este semnat de Khaled Cheikh Mohammed, presupusul creier al atentatelor la 11 septembrie, Abd al-Aziz Ali, Wallid ben Attash, Ramzi ben al-Shaiba şi Mustapha al-Hawsawi. Toţi urmează să răspundă acuzaţiilor de crime de război, care ar putea antrena condamnarea lor la moarte. Ei au anunţat în decembrie că vor pleda "vinovat", dar procesul a fost suspendat din decembrie pentru a evalua starea psihologică a doi dintre acuzaţi.

Textul, obţinut de la surse din cadrul Pentagonului, numără şase pagini şi este intitulat "Răspunsul islamic la nouă acuzaţii ale guvernului"; cei cinci califică SUA ca fiind "criminali de război de primă clasă" şi justifică lupta "de apărare a ţării (noastre), religiei (noastre), pământul (nostru)". Ei resping acuzaţia de complot ca fiind "foarte rizibilă". "Vă aşteptaţi să vă fi informat cu privire la atacurile noastre?", scriu deţinuţii. "Aparatul vostru de informare, împreună cu toate tehnicile umane şi logistice a eşuat să devoaleze planurile de atac militar înaintea zilei binecuvântate a operaţiunii din 11 septembrie", când aproape 3.000 de persoane au murit în atentatele de la New York, Washington şi în Pennsylvania.

Acuzaţiile împotriva lor sunt "însemne de onoare, pe care le purtăm cu mândrie", se mai spune în textul însoţit de versuri din Coran. "Să vă ucidem, să vă atacăm, să vă distrugem şi să vă terorizăm, să răspundem atacurilor voastre sunt acţiuni considerate o mare datorie legitimă în religia noastră. Închinăm aceste acte lui Dumnezeu", scriu deţinuţii de la Guantanamo. Ei răspund şi acuzaţiei de atacuri contra ţintelor civile: "Ne-aţi atacat în Palestina şi Liban, furnizând sprijin economic, militar şi politic Israelului, care în schimb atacă civili nevinovaţi". "Este încă o tentativă a acestor deţinuţi de a-şi face publicitate", a reacţionat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeffrey Gordon. Organizaţia de apărare a drepturilor civice, Aclu, s-a revoltat împotriva publicării de către justiţia americană a acestui document. "Publicarea selectivă a acestui document care serveşte evident obiectivelor parchetului, în condiţiile în care moţiuni ale apărării au fost respinse cu regularitate, ridică întrebări privind motivaţiile politice" ale acestei iniţiative, a afirmat Aclu într-un comunicat.

Deznodământul acestui proces desfăşurat în faţa justiţiei militare nu este clar, dat fiind că preşedintele Barack Obama a anunţat desfiinţarea comisiilor militare şi închiderea Guantanamo până în 2010. În afară de Khaled Cheikh Mohammed, printre semnatarii documentului se numără nepotul său, Ali Abd al-Aziz Ali şi Wallid ben Attash, acuzaţi de organizarea atentatului contra distrugătorului USS Cole în octombrie 2000. Ramzi ben al-Shaiba, vecin la Hamburg cu Mohammed Atta, şeful piraţilor aerului, şi Mustapha al-Hawsawi, unul din contabilii lui Ben Laden, fac obiectul unei evaluări a stării lor mintale.

×
Subiecte în articol: lumea